Ansvar för artikel på DN.se kan avgöras av HD
Det kan bli Högsta Domstolen som avgör om DNs chefredaktör Gunilla Herlitz är ansvarig för en artikel som lagts ut på webben, innan hon tillträdde som ansvarig utgivare.
Parterna har kommit överens om att hänskjuta frågan till HD.
Gunilla Herlitz tillträdde som ansvarig utgivare för DN.se den 1 november 2009. Den 7 mars 2006 publicerades en artikel med rubriken ”Grundaren till Fbolaget inblandad i tre konkurser”. I artikeln namngavs en person som grundare till bolaget. Det är den person som anmält DN. Han vill att tidningen fälls för förtal och vill ha ersättning för den skada han lidit.
Artikeln ligger fortfarande kvar på sajten och frågan handlar alltså om Gunilla Herlitz kan anses vara ansvarig utgivare, trots att hon inte var det när artikeln lades ut.
Herlitz menar att anmälarens synsätt skulle leda till orimliga konsekvenser vid byte av utgivare för en databas. ”Den nye utgivaren skulle då åläggas ansvar och skadeståndsskyldighet för alla uppgifter som finns i databasen vid tillträdet och som förts in i databasen efter beslut av tidigare utgivare. Många databaser, t.ex. den nu aktuella, innehåller en i princip oöverblickbar mängd uppgifter och det skulle vara i det närmaste omöjligt för den nye utgivaren att ta ställning till om någon av dessa uppgifter skulle kunna anses utgöra yttrandefrihetsbrott.”
Anmälaren menar å sin sida att Gunilla Herlitz vid två tillfällen uppmärksammats på artikeln och beslutat att den ska ligga kvar, därför bör hon ses som utgivare.
Stockholms tingsrätt har nu beslutat att lämna ärendet vidare till Högsta Domstolen, bland annat för att:
”Någon analys av om ändringen av preskriptionsbestämmelsen i YGL beträffande databaser skulle få någon effekt på frågorna om yttrandefrihetsbrotten var av perdurerande (pågående, reds anm) art eller vilka personer som skulle kunna hållas straff- och skadeståndsrättsligt ansvariga för uppgifter i databasen synes inte ha gjorts i lagstiftningsärendet.”