Gå direkt till textinnehållet

Anna Lindstedt åtalas för hemliga mötet i Stockholm

Sveriges tidigare ambassadör i Kina Anna Lindstedt åtalas för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt.

Journalisten har tidigare berättat om det hemliga mötet i januari på Sheraton i Stockholm där den i Kina fängslade svenske förläggaren Gui Minhais dotter Angela Gui upplevt sig pressad att vara tyst om sin fars fall i utbyte mot ett visum till Kina.

Sveriges ambassadör i Kina Anna Lindstedt arrangerade mötet, och kallades hem efter att Angela Gui berättat offentligt om mötet. Nu åtalas Anna Lindstedt för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt, uppger åklagarmyndigheten.

Hon misstänks för att ha agerat utanför ramen för den behörighet som hon haft i det konsulära ärendet gällande Gui Minhai.

Annons Annons

– En ambassadör är en myndighetschef som har ett långtgående mandat att företräda Sverige. Trots det har även en ambassadör att följa vissa riktlinjer och instruktioner från regeringskansliet och UD. I det här specifika konsulära ärendet har hon gått utanför sitt uppdrag och därmed gjort sig skyldig till brott, säger vice chefsåklagare Hans Ihrman vid Riksenheten för säkerhetsmål, i en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos