Gå direkt till textinnehållet

Andreas Lovén: Bredda rekryteringen till yrket

Andreas Lovén på Skånska Dagbladet fick årets Nära-pris efter historien om en funktionshindrad 20-åring som var bodde under missförhållande hos kommunens moderate toppolitiker i Staffanstorp. Tidningarnas och journalistikens hälsa kräver bredare rektytering till yrket, menar han.

Det var en väldigt klassisk journalistisk berättelse du vann med, en historia om en elak makthavare och ett oskyldigt offer, som slutar med att den elake avgår och den drabbade pojken får ett nytt hem. Nästan som en saga….

– Ja, klassiskt, men det är inte så ofta man ser det i verkligheten. Historien är nästan Disneyfierad, på något sätt…

Är det klassiskt sagolika upplägget något du reflekterat över under arbetet?

Annons Annons

– Man hade kanske önskat att man hade en masterplan, men så var det inte, händelserna utvecklade sig så i verkligheten, utifrån tips om missförhållande jag hade fått. Som journalist är ens goda historier beroende av tips.

Vad skulle du önska dig mer av i svensk lokaljournalistik?

– Mindre snedrekrytering till branschen. Snedrekryteringen handlar inte bara om etnicitet, utan även om klass. Det gör att journalistkåren inte blir representativ för folket. Många journalister är oengagerade i jobb som inte intresserar dem, men som betyder mycket för de lokala läsarna. Med en mer diversifierad rekrytering till yrket skulle det där kunna bli bättre. Tidningarna tappar 2 procent i upplaga per år, för att inte tappa läsare måste vi komma närmare folks intressen och vardag och känna av de saker som betyder något för dem.

Hur är situationen för grävande på din tidning Skånska Dagbladet?

– Efter en period av tuffa besparingar har vi bra energi nu, vi har startat en grävgrupp och har en mycket levande, positiv anda.

Du nämnde att lokaljournalistiken på små orter är Skånska Dagbladets kärna. Samtidigt har flera medarbetare bedyrat att Skånskan är en Malmötidning i första hand, med flest läsare och huvudredaktion placerad där. Hur är det med det?

– Det vore dumt att påstå att Skånska Dagbladet är huvudsakligen en Malmötidning. Samtidigt kan man konstatera att till exempel  vår granskning av judarnas situation i Malmö fick enormt genomslag. I Malmö är vi så klart andratidning med mycket god marginal. Men bra journalistik hittar alltid ut, även om den är lokal.

Fler avsnitt
Fler videos