Gå direkt till textinnehållet

Andreas Hedfors: ”Katastrof för Kirgizistan”

  Frilansjournalisten Andreas Hedfors fick uppdraget att reformera Kirgizistans statliga medier efter demokratisk skandinavisk modell. Nu har han lämnat ett land på randen av inbördeskrig.(Foto: Kasiet Karatjolokova)

Trots att han var medveten om spänningarna mellan olika folkgrupper kom den senaste tidens öppna konflikter mellan kirgizer och uzbeker som en chock för Andreas Hedfors.

– Det är en katastrof för regionen och för det liberala och demokratiska Kirgizistan som många vill bygga, och det ger vatten på kvarn åt dem som hävdar att länderna i den här delen av Asien måste styras av en stark man.

Annons Annons

Andreas Hedfors har tidigare frilansat från Kirgizistan och har goda kontakter med ledande företrädare för de kirgiziska statsmedierna. I höstas fick han hoppa in som tillfällig chef för den kirgiziska radions P1.

Efter vårens politiska förändringar i Kirgizistan ombads han återvända till landet för att reformera statsmedierna i liberal riktning.

– Det gick inte lika bra som i höstas. Man införde yttrande- och mediefrihet direkt efter revolutionen den 7 april, men man höll inte sina löften om att ge mig ett tydligt mandat att radikalt reformera statsmedierna.

Han fick i stället ett informellt uppdrag att sitta med i radio- och TV-ledningen som rådgivare och informerade då om hur Sveriges Radio jobbar. Bland annat gick han igenom Ekots handbok.

– Jag blev frustrerad eftersom jag inte fick någon direkt möjlighet att påverka nyheterna, som jag fick när jag var där i höstas. Det finns duktiga och oberoende journalister i statsmedierna. Men de kunde användas bättre.

Enligt Andreas Hedfors råder stor brist på information bland den kirgiziska befolkningen och den information som medierna ger är fragmentarisk.

Fler avsnitt
Fler videos