Gå direkt till textinnehållet

”Ändå ett gott betyg åt oss som journalister”

”Vi hade aldrig publicerat om vi inte hade varit säkra på det vi publicerade”, säger Filters chefredaktör Mattias Göransson om att Palmeutredningen idag gett honom och författaren Thomas Pettersson rätt om Palmemördaren.

Nyhetsdagen domineras av morgonens besked att Palmeutredarna 34 år efter mordet pekar ut ”Skandiamannen” Stig Engström som mördare. Därmed ger man magasinet Filter rätt, som pekade ut Engström för två år sedan, i maj 2018.

Frilansjournalisten och författaren Thomas Pettersson hade då grävt i Palmemordet i tolv år, och magasinet Filters chefredaktör Mattias Göransson hade varit med på tåget i sex år.

– Det är svårt att sätta ord på hur det känns, för det är så speciella omständigheter som man aldrig kommer att uppleva igen. Men vi hade aldrig publicerat om vi inte hade varit säkra på det vi publicerade. För vår del har det varit två års väntan. Jag trodde att utredarnas besked skulle komma fortare och har varit frustrerad. Thomas har varit lugnare, sagt att det kommer, säger Mattias Göransson.

Annons Annons

Samtidigt som en frustrerande väntan nu är över gav dagens presskonferens lite dubbla känslor, menar Göransson.

– Vi hade hoppats att polisen skulle ha hittat lite mer än vi har gjort. På ett sätt var det en liten besvikelse att de inte hittat någon teknisk bevisning. Samtidigt är det ett gott betyg på den journalistik vi gjort.

Men att säga att ni gjort utredningsjobbet åt polisen är att gå för långt?
– Det tycker jag inte man kan säga, vi vet inte hur långt de hade kommit själva. Men de hittade inget mer än vad vi hittade.

Många uttrycker idag besvikelse över att några tekniska bevis inte presenterades och att Skandiamannen, som hela tiden funnits med, är lösningen efter 34 års mordutredning.

– Jag och Thomas är nog inte så besvikna, men vi förstår om andra är det. Att svaret är Engström är en provokation mot så mycket. När vi tänker på Palmemordet tänker vi på allt som hänt sedan -86. Stora teorier, en stor utredning, kurder, Sydafrikaspår, polisspår, Christer Pettersson… Allt det präglar våra tankar om Palmemordet. Att svaret är Engström gör att allt det där liksom blir irrelevant, säger Mattias Göransson.

Han menar att det är ett ”skitsvårt tankesteg” att landa i Engström som mördare, men tror att dagens frustration skulle ha varit större utan Filters reportage och Petterssons bok.

– Hade inte vår publicering funnits hade det nog blivit en större chock idag.

Fler avsnitt
Fler videos