Gå direkt till textinnehållet

Amerikanska senaten fördömer Mohammed bin Salman

En enhällig senat lägger nu ansvaret för mordet på journalisten Jamal Khashoggi på den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman.

Den amerikanska senaten röstade på torsdagskvällen svensk tid igenom två beslut som förändrar USAs relation till den saudiska diktaturen. Med röstsiffrorna 56 mot 41 antogs en resolution som innebär att USA drar tillbaka sitt stöd till Saudiarabien i Jemenkriget. Därefter antogs ett enhälligt fördömande av den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman, som nu hålls personligen ansvarig för mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi. Det rapporterar bland andra New York Times.

Senatens beslut är en maktdemonstration gentemot mot president Donald Trump som fortsatt att försvara kronprinsen och stödet till Saudiarabien. Senaten öppnar nu för fler resolutioner nästa år om exempelvis sanktioner mot Saudiarabien och stopp för vapenexport till landet. Men även bland senatorerna som röstat för fördömandet finns de som menar att det vore problematiskt att gå vidare med sådana åtgärder:

”Vi konstaterar att dödandet av journalister är en absolut ondska, och förkastligt, men att fullständigt ompröva våra intressen i Mellanöstern som följd av detta, när till exempel ryssarna dödar journalister och Turkiet fängslar journalister? Det är inte syndfri värld därute”, säger Adam Kinzinger, republikansk senator från Illinois till Washington Post.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos