Gå direkt till textinnehållet

Amerikanska åklagare jagar läckor i journalisters telefoner

Det amerikanska justitiedepartementet har genomfört hemliga datautvinningar ur journalisters telefonregister och e-postsystem i syfte att hitta läckor.

I torsdags åtalades James Wolfe, en tidigare assistent vid den amerikanska senatens underrättelsekommitté, misstänkt för att ha läckt känslig information till tre journalister. Förundersökningen visar att åklagare vid justitiedepartementet i hemlighet inhämtat uppgifter om journalisters telefoner och e-post under utredningen.

En av journalisterna är Ali Watkins, som arbetar på New York Times, och som också haft ett förhållande med James Wolfe. Åklagare tvingade telefonföretag och teknikföretag som Google och Verizon att lämna ut kundinformation om henne. Informationen går flera år tillbaka i tiden. Det skriver New York Times.

Flera medier kritiserar justitiedepartementet för datautvinningen.

”Pressfriheten är en hörnsten i demokratin, och kommunikation mellan journalister och deras källor kräver skydd”, säger Eileen Murphy, en talesperson för New York Times.

USAs justitieminister Jeff Sessions uppgav förra året att justitiedepartementet tredubblat antalet förundersökningar om misstänkta läckor sedan slutet av Obamaadministrationen.

Fler avsnitt
Fler videos