Gå direkt till textinnehållet

Ambitionsnivån är hög

I dag lanserades nya Dagens Nyheter. Välgjort och ambitiöst, tycker medieanalytikern Olle Lidbom.- Det intressanta blir att se hur man klarar att hålla den här ambitionsnivån. 

Olle Lidbom menar att DNs stora omgörning var "på tiden". 

– Många av idéerna är sådant som DN har pratat om hela 2000-talet, men nu lyckats genomföra. Som att bli mer lättillgänglig och få in mer färg i tidningen.

Omgörningsprocessen har enligt tidningens egna uppgifter pågått i ett år. Olle Lidbom tycker att resultatet är ambitiöst.

– Man har försökt skapa en tidning som skiljer sig från hur DN var, och hur den andra Stockholmstidningen är.

– Tidningen känns lättare att komma in i. Det finns fler redaktionella format och vinjetter – grafik, diagram, spalter, kortintervjuer, siffror. Det känns fräscht.

Utmaningen blir att hålla i idén och använda den nya formen fullt ut, menar han.

– Det är en ledarskapsfråga att implementera idéerna och tänka så här varje dag. Det ska bli intressant att följa hur väl DN håller uppe ambitionerna. Ett problem för alla DNs senaste chefredaktörer har varit att få redaktionen med sig. Det blir spännande att se om det blir någon ändring nu.

Olle Lidbom tycker att särskilt Stockholmssatsningen är intressant och lovvärd. Men har är förvånad över hur snävt redaktionenen tycks definiera Stockholm.

– Den känns ganska innerstadsorienterad. Alla stockholmare jobbar och bor inte innanför tullarna.

I Journalistens intervju med DN Stockholms reporter Jessica Ritzén sade hon att "förorten är något som vi [journalister] generellt är dåliga på att bevaka för att de flesta av oss bor i innerstaden. Men målsättningen är att finnas i hela staden, att få läsarna att upptäcka ett Stockholm bortom Södermalm".

 

Fler avsnitt
Fler videos