Gå direkt till textinnehållet

Ambassadråd kuppade boksläpp

Ungerns ambassadråd höll utläggning och ställde en rad kritiska frågor vid en bokrelease i Stockholm igår. ”Jag fick handgripligen ta mikrofonen ur handen på honom för att vi ville avsluta”, säger förläggaren Per Björklund. UPPDATERAD

Igår hade Verbal förlag boksläpp på Joakim Medins reportagebok Orbánistan: Rädsla och avsky i det illiberala Ungern, på Folkoperan i centrala Stockholm.

Efter ett samtal med författaren vidtog frågestund med publiken.

– Dels var det några svenskungrare där som ville ställa frågor, men det visade sig att det var mer utläggningar där de avfärdade kritiken mot Orbáns regering. Det får man göra, men det blev lite att de tog över hela frågestunden, skickade micken mellan sig och sådär, berättar Per Björklund på Verbal förlag.

Annons Annons

När förlaget ville avsluta med frågor från övriga i publiken begärde Ungerns ambassadråd ordet.

– Han började en lång utläggning, med punkter, där han avfärdade all kritik mot regeringen. Till slut bad vi honom komma till en fråga, men han fortsatte och blev påhejad av Orbánanhängarna på plats. Många tyckte att det blev lite obehaglig stämning då.

Får ett ambassadråd inte ställa kritiska frågor till en författare? Ligger det inte till och med i hans uppgift?
– Jo, självklart. Men det blev inte en fråga utan en utläggning. Jag fick handgripligen ta mikrofonen ur handen på honom för att vi ville avsluta.

Att personer håller utläggningar på frågestunder är i sig inget ovanligt…
– Nej, men det här var inte den vanliga ABF-gubben, det är vi vana vid att hantera.

Ambassadrådet stannade enligt Per Björklund kvar när övriga gäster gått och fortsatte att i en timmes tid fråga ut Joakim Medin om boken.

– Han ville veta vilka han pratat med och om alla sidor fått komma till tals. Vi fick intryck av att han hade i uppdrag att rapportera tillbaka om boken.

Per Björklund menar att det inträffade är talande:

– Vi vet att ungerska regeringen slår tillbaka ganska aggressivt mot all kritik från utländska medier och gärna anklagar dem för att driva någon slags agenda. Och som Joakim säger är det här antagligen talande för hur de ser på kritik från journalister i landet. Om vi kan uppleva att det här är obehagligt kan vi bara föreställa oss hur kritiska journalister i Ungern har det.

Journalisten har sökt Ungerns ambassad i Stockholm, som på fredagseftermiddagen återkom med ett mejlsvar:

"Vi anser inte att det blev stökigt på releasen. Vi vidhåller att det författaren sade på releasen ignorerar fakta, saknar grund, är överdrivet och han drar felaktiga slutsatser. Precis som andra åsikter, har vår också plats i diskussionen."