Gå direkt till textinnehållet

Aluma begärs i konkurs idag

Gatutidningen Aluma i Malmö väntas begäras i konkurs i dag, skriver Dagen. Och Journalisten kan berätta att tidningens medarbetare inte fått sin septemberlön utbetald.UPPDATERADAlumas avhoppade chefredaktör Jennie Järvå. Foto: Tomas Ohlsson. 

Alumas ägare Comintegra lämnade enligt Dagen in sin konkursansökan under tisdagen, och dotterbolaget Aluma väntas lämna in sin konkursansökan i dag.

Sedan förre marknadschefen på Livets ord anställdes som ny ansvarig utgivare för Aluma har stora delar av tidningens personal lämnat tidningen och gått till tidningen Faktums nya edition i Malmö, Faktum Skåne.

Därmed har utgivningen av Aluma försenats och ekonomin brakat samman, skriver Dagen. Även sponsorer och annonsörer ska ha lämnat tidningen efter uppmärksamheten kring avhoppen.

Alumas nyligen avhoppade chefredaktör Jennie Järvå blir mycket upprörd över beskrivningen av att den senaste tidens turbulens skulle vara orsaken till Comintegras och Alumas ekonomiska situation.

– Att lägga skulden på personalen är otroligt fult. I själva verket handlar det om att Comintegra har misskött sin ekonomi. Det senaste året har jag fått många samtal från både frilansar och tryckeri som inte fått sina fakturor betalda i tid, säger hon.

Hon pekar också på att Aluma enligt årsredovisningen förra året gick med 600 000 kronor i vinst.

– Aluma har inte dålig ekonomi, bara dålig likviditet eftersom ägaren lånat pengar av tidningen.

Jennie Järvå är glad över att det finns en lösning för försäljarna, som kan börja sälja Faktum Skåne i stället. För egen del har hon har redan hunnit säga adjö till den Aluma hon gjort.

– För min personliga ekonomi kommer konkursbeskedet som en kalldusch. Vi har inte fått vår septemberlön utbetald, och Comintegra är skyldig mig 120 000 kronor i obetalda pensionsinbetalningar, säger hon.

Journalisten har upprepade gånger sökt ägaren Comintegras ordförande och Alumas ansvarige utgivare.

 

Fler avsnitt
Fler videos