Allt svårare för journalister i Belarus

7 april, 2021

I takt med fler demonstrationer i Belarus har gripanden och åtal mot journalister eskalerat, rapporterar Reportrar utan gränser (RSF).

Bland andra har Nicholas Connolly, korre på tyska Deutsche Welle frihetsberövats två gånger på några dagar medan han bevakade demonstrationer i Minsk. Han bar pressväst vid båda tillfällena och visade både pass och ackreditering, skriver RSF.

Myndigheterna har också tvingat honom att låsa upp sin telefon och hotat honom med tvångsåtgärder. 

Minst sex journalister greps i huvudstaden den 27 mars innan de nådde fram till demonstrationerna den dagen. Bland andra två reportrar på Tut.by som greps medan de åt på ett lokalt kafé. 

Två andra journalister: Yahor Martsinovich, chefredaktör på oberoende tidningen Nasha Niva och fotografen Nadzeja Buzhan greps i sin bil. 

– Myndigheterna försöker pressa alla oberoende röster och skrämma journalister, säger Jeanne Cavelier, chef för RSF i Östeuropa och Centralasien till RSF.

Belarus rankas på plats 153 av 180 länder på RSFs pressfrihetsindex.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies