Gå direkt till textinnehållet

Aktuellt firade 60 år med vernissage

På måndagen firade Sveriges Television att Aktuellt fyllde 60 år med vernissage.

Många nuvarande och tidigare medarbetare på Aktuellt besökte SVT-huset på måndagseftermiddagen för att mingla och fira att ett av världens äldsta nyhetsprogram fyllde 60 år – och titta på vernissage. Bland de tidigare Aktuelltmedarbetarna på plats fanns bland andra Helena Stålnert, Pelle Edin, Jan Scherman och Stig Fredriksson.

Utställningen bestod av bilder av konstnären Hans-Olof Dahlberg som arbetade för redaktionen under 40 år mellan 1968-2008. Bilderna illustrerade stora nyhetshändelser i sändning, bland annat när den sovjetiska U 137-ubåten grundstötte i Blekinge 1981.

– Jag gjorde många illustrationer under mina 40 år på Aktuellt. Det som visas här är 65 utvalda, berättar Hans-Olof Dahlberg för Journalisten.

I några av bilderna gömmer sig tidigare medarbetare. I en bild som illustrerade kriget i Afghanistan syns Einar von Bredow, utrikesreporter på Aktuellt mellan 1969 och 1989.

– Han ville alltid vara med i bilderna när det handlade om Asien, så jag lade in honom då och då, säger Hans-Olof Dahlberg.

Fler avsnitt
Fler videos