Gå direkt till textinnehållet

Aktionsgrupp vill motverka A- och B-lag på redaktionerna

Inga A- och B-lag på arbetsplatserna. Det är ett av de krav som aktionsgruppen för bemanningsanställda kommer att driva. Det framgår efter gruppens första möte i dag.

Aktionsgruppen för bemanningsanställda bildades på uppdrag av Journalistförbundets kongress i våras. 

– De bemanningsanställda villkor var en av de absolut högst prioriterade frågorna. Det är kul att vi nu är igång och vi kommer att ha kontinuerliga träffar under hela hösten, säger Ulrica Widsell, ordförande i gruppen.

Sara Carlsson, klubbordförande på bemanningsföretaget Marieberg media håller med och tycker att det är viktigt att engagera sig lokalt. 

– En viktig väg till att förbättra villkoren är att jobba med att göra våra lokala klubbar starkare. Det som Journalistförbundet och gruppen gör är viktigt, men ska det bli resultat krävs starkt engagemang i de lokala klubbarna, säger hon. 

Både Sara Carlsson och Ulrica Widsell tror att bemanningsföretagen är här för att stanna. Och det är många punkter gruppen nu ska arbeta med.

–  En av dem är hur vi ska motverka att det bildas ett A- och ett B-lag på arbetsplatsen, säger Ulrica Widsell.

En annan punkt är tillgänglighetsvillkoren och lönen.

– Det är när man öppnar sitt lönekuvert som man märker att man inte jobbar med likadana arbetsvillkor som den anställda på kundföretaget, säger Sara Carlsson.

Aktionsgruppens övriga deltagare är klubbordförandena i Expressen, Kompetens i Skåne, svt och Mediakompetens. Från kansliet är Peter Skyhag som informationsstrateg och Johan Lif, ombudsman i Journalistförbundet.  

Fler avsnitt
Fler videos