Gå direkt till textinnehållet

”Åk ut och ta reda på hur det är”

Dagens nominering till en Guldspade blev den tredje raka för SVT Nyheter Östs reportrar Jenny Widell och Tina Enström – som vann i sina kategorier både 2015 och 2016.  

Förra året tog de hem en spade för sin granskning av bristerna i Migrationsverkets upphandling av flyktingboenden. Året dessförinnan för en granskande serie om Fas 3-reformen.

I år har Jenny Widell och Tina Enström chans att ta hem Guldspaden i klassen lokala etermedier med sin granskning av den så kallade kvarboendeprincipen, som tillsammans med en stor minskning av antalet äldreboenden leder till att tusentals svårt sjuka äldre bor kvar i hemmen.

–  Vi ville titta på att vi blir allt fler äldre, men allt färre äldreboenden. Hur går ekvationen ihop? Vad händer, berättar Jenny Widell.

Hur fixar man att göra stora systemgranskningar på en mindre redaktion?
– Tipset är väl att våga komma igång, inte vänta med att publicera förrän allt är på plats. Åk ut och ta reda på hur det ligger till! Prata med folk, utan kameror, ansikte till ansikte. Få folk att vilja berätta.

Men varje gräv innebär en förhandling om att få tid. Jenny Widell och Tina Enström är multijournalister med täta dagspuckar.

– Det är ganska tufft att få tiden. Men det blir lättare när man får framgång, Guldspadarna banar lite väg för att få göra saker.

– Det är höga ambitioner på redaktionen och finns ett stort stöd för att göra saker, men sedan kommer verkligheten liksom emellan.

Hur ska ni fira den tredje raka nomineringen?
– Vi får kanske köpa en god tårta. Det känns lite chockerande och väldigt roligt. Jag får nypa mig i armen lite.

Fler avsnitt
Fler videos