Gå direkt till textinnehållet

Aftonbladet TV fälld på flera punkter av Granskningsnämnden

Granskningsnämnden granskande under fyra veckor 2006 Aftonbladet TV, efter att TV4 hade inkommit med en anmälan.Nämnden fann att Aftonbladet TV under den tiden överträdde bestämmelserna om sändningsbeteckning, annonssignatur och otillbörligt gynnande.

Granskningsnämnden granskande under fyra veckor 2006 Aftonbladet TV, efter att TV4 hade inkommit med en anmälan.
Nämnden fann att Aftonbladet TV under den tiden överträdde bestämmelserna om sändningsbeteckning, annonssignatur och otillbörligt gynnande.

Nämnden fann att en vädersändning inte gjorde tydlig skillnad mellan sponsringsmeddelandet so föregick sändningen och själva vädersändningen. Till exempel hördes musiken från sponsringsmeddelandet i bakgrunden och ett animerat flygplan syntes i bildens underkant under hela vädersändningen.

I programmet Grill-TV gynnas en restaurang otillbörlig. I programmet Sofis mode uppmanades folk att handla på ett sätt som blev ett gynnande “som gick utöver informations- och underhållningsintresset”, enligt nämnden.

Annons Annons

Slutligen har nämnden ansett att Aftonbladet TVs inslag om öltillverkning hade en väl reklambetonad prägel där marknadschefen på en känd öltillverkare svarar på frågor. Inslaget anses därför vara otillbörligt gynnande.

rad

Granskningsnämnden har också fällt ett inslag i TV4s Nyheterna för att bristande saklighet. Inslaget handlade om en tidigare styrelseledamot i Kris som beviljat en annan person gratis tandvård, som han inte hade rätt till. Uppgiften har dock av nämnden inte ansetts vara tillräckligt granskad.

rad

Slutligen har nämnden kommit fram till att teckenspråkprogrammet Perspektiv brustit i saklighet i ett inslag om Sverige Dövas Riksförbund. I inslaget visades en intervju med SDRs ordförande. Denna visades trots att förbundet efter första intervjun, men innan sändningen, låtit ge en andra intervju med korrigerade faktauppgifter.

al@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos