Gå direkt till textinnehållet

Aftonbladet klandras för att kallat person för gangster

Mediernas Etiknämnd klandrar Aftonbladet för att ha kallat en tidigare pojkvän till Isabella Löwengrip för ”gangstersnubbe”.

En krönika publicerad i Aftonbladet november 2018 handlade om Isabella ”Blondinbella” Löwengrip, som beskrevs som ”ett barn av sin tid”.

Krönikören beskrev allt Löwengrip företagit sig genom åren, inklusive att ha ”blivit blåst av en gangster”. Samma person refererades också till som ”gangstersnubbe” i krönikan.

Mannen anmälde Aftonbladet till Allmänhetens pressombudsman, PO. Han påpekade att epitetet ”gangster” användes fem dagar efter att Aftonbladet publicerat hans namn och bild i samband med en artikel om att Löwengrip blivit singel igen. Det var lätt att förstå vem som åsyftades i krönikan, menade anmälaren, och påpekade att det var en allvarlig anklagelse att kalla någon gangster. Han hade inget samröre med kriminella, vilket termen ledde att tro.

Annons Annons

Aftonbladet nekade till att en koppling mellan anmälaren och den i krönikan omtalade ”gangstersnubben” kunde göras. Det var omöjligt att förstå vem ”gangster” och ”gangstersnubbe” syftade på, menade tidningen genom stf utgivare Lena Mellin.

PO anser dock att det dels finns en krets i Isabella Löwengrips närhet, inklusive hennes bloggläsare, som enbart utifrån uppgifterna i krönikan kunde identifiera att ex-pojkvännen var ”gangstersnubben”. Dels kunde kopplingen göras av läsare som följt Aftonbladets tidigare publiceringar, menar PO.

Att beskriva en person som gangster är nedsättande, och det framgår inte i Aftonbladets krönika vad uppgiften grundar sig på, skriver PO. Sammantaget har Aftonbladet orsakat anmälaren en oförsvarlig publicitetsskada, anser PO.

Mediernas Etiknämnd delar POs bedömning och klandrar Aftonbladet för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Fotnot: Pressens Opinionsnämnd och Allmänhetens Pressombudsman ombildades den 1 januari 2020 till Mediernas Etiknämnd och Allmänhetens Medieombudsman.

Fler avsnitt
Fler videos