Gå direkt till textinnehållet

Advokaten: ”Svenskarna gick i en fälla”

De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson, som sitter fängslade i Etiopien, lurades in i en fälla när de greps i juli 2011, hävdar deras svenska ombud Thomas Olsson i en intervju i Dagens Nyheter.

Advokat Thomas Olsson ger en helt ny bild av vad som hände de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson, som i december i fjol dömdes till elva års fängelse för illegal inresa i Etiopien och understödjande av den terrorstämplade ONLF-gerillan.

Martin Schibbye och Johan Persson har sagt att de greps då de träffade medlemmar ur ONLF-gerillan när de reste in i Etiopien från Somalia. Men Thomas Olsson säger i intervjun med Dagens Nyheter att det var "personer som skulle överlämna dem till den etiopiska armén" som de mötte på andra sidan gränsen. Han säger också att den etiopiska militärens uppgifter om att gerillasoldater ska ha dödats under den eldstrid som utbröt "troligen är rent påhitt".

"Visst, det sköts. Men Johan och Martin har berättat att soldaterna först sprang iväg – och först därefter började skottlossningen. Några döda kroppar har varken de eller vi sett", säger han i intervjun.

Fler avsnitt
Fler videos