Gå direkt till textinnehållet

Adaktusson avslöjar nya uppgifter om Isaak-fallet

2009 var Lars Adaktusson, TV8 och Expressen inblandade i ett frigivningsförsök av den fängslade svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak. Men försöket avbröts. Det avslöjar Lars Adaktusson i sin nya bok Världens bästa story.

DN Kultur publicerar ett förkortat utdrag ur boken i dag. Där berättar journalisten Lars Adaktusson om frigivningsförsöket. På våren 2009 blev han kontaktad av en kvinna som påstod sig ha goda kontakter i Eritrea. Genom sina kontakter ända upp i den ertreanska regeringen skulle hon medverka till Dawit Isaaks frisläppande. Men det skulle kosta mycket pengar.

Efter samråd med TV8 kopplades Expressen in, berättar Lars Adaktusson i bokavsnittet.

Men det blev ingen frigivning. Kvinnan var inte att lita på. "Bit för bit blev det således klart att den detaljerade berättelsen och de spektakulära uppgifterna inte stämde", skriver Lars Adaktusson.

Han är kritisk till UDs agerande med tyst diplomati i fallet Dawit Isaak och skriver bland annat: "Den dystra sanningen i dag är att fallet Dawit Isaak mycket väl kan komma att avslutas utan att den fängslade journalisten levande får lämna den eritreanska diktaturens fängelse".

Fler avsnitt
Fler videos