Gå direkt till textinnehållet

”8 mars blir lätt alibijournalistik”

Sju långa reportage som berättar om jämställdhetsfrågor på djupet rullar Sydsvenskan ut med början i dag. ”För att förstå den här frågan krävs mer plats”, säger reportern Eskil Fagerström.

Efter Internationella kvinnodagen förra året satte sig ett gäng Sydsvenskan-reportrar ned tillsammans.

– Vi tyckte att bevakningen kändes lite yrvaken och futtig. Ska det vara så svårt att göra något bra liksom, när man vet ett år i förväg att den här dagen kommer? 8 mars blir lätt alibijournalistik, man publicerar någon topplista eller vad fasen som helt. För att förstå den här frågan krävs det lite mer plats, säger Eskil Fagerström.

Tillsammans med Maria Werner, Daniel Rydén, Emma Leijnse och Kristin Nord landade han i att en mer relevant bevakning kunde utgå från ett antal frågor som var aktuella och viktiga för jämställdhet i Sverige. De delade upp områdena mellan sig, och har följt dem genom olika intervjupersoner under det gångna året. Resultatet är artikelserien ”8 mars – och alla andra dagar också” som börjar publiceras i dag i Sydsvenskan.

I den första delen har Maria Werner följt en jurist som jobbar med sexuellt våld mot kvinnor.

– En annan kollega har skrivit om kvinnliga fattigpensionärer, jag har själv skrivit om abortmotstånd och var abortfrågan befinner sig i dag, säger Eskil Fagerström.

Har det varit lätt att få resurser att göra jobben?
– Ja, resurserna finns fortfarande på Sydsvenskan för att göra sådana här saker. Gruppens arbete har rullat på parallellt med det dagliga, vi har haft avstämningsmöten och försökt få kontinuitet under året. Vi har väl bara peppat varandra att försöka hålla i det.

Eskil Fagerström menar också att insatsen i tid ger god utdelning.

– Det kan verka som en exklusiv del av journalistiken, men jag tror verkligen att en sådan här satsning betalar sig, i utrymme och i stärkt kompetens. Vi har sju långa reportage klara, och jättemycket kunskaper, som man får när man kan gå till botten i en fråga.

Vilken bild har ni sammantaget fått av det jämställda Sverige?
– Ur ett helikopterperspektiv ser Sverige ganska jämställt ut. Men går man ned i enskilda sakfrågor är det inte alls så. Vilka drabbas av stressrelaterad ohälsa? Jo, det är kvinnor. Vilka har de lägsta pensionerna, vilka drabbas av sexuellt våld? Då ser man att det finns jättemycket kvar att göra.

Sydsvenskan har också översatt dagens inledande publicering till engelska.

– Det blir kul att se om vi kan få snurr på den. Sverige anses ju extremt jämställt i ett internationellt perspektiv.

Fler avsnitt