Gå direkt till textinnehållet

24 journalisttjänster försvinner från Mittmedia

23 av 24 journalisttjänster som försvinner från Mittmedias titlar finns i den norra delen av koncernen. Journalistklubben motsätter sig både nedbemanningen och fördelningen av tjänster. RÄTTAD

I juni lade Bonnier News fram sitt förslag på Mittmedias nya redaktionella organisation. ”Ett dråpslag” för tidningarna i Västernorrland, menade klubben då, och var besviken över att Bonnier som talat vackert om vikten av redaktionellt starka lokala tidningar ändå tänkte skära rejält i antalet journalister.

Efter en ajournering i förhandlingarna över semesterveckorna är de centrala förhandlingarna nu avslutade, i oenighet. 24 journalisttjänster försvinner, vilket är en minskning med fem jämfört med arbetsgivarens förslag. Bara en av 24 tjänster finns i gamla Promedia.

– Vi har från klubbens sida väldigt svårt att förstå Bonnier News argument för den här snedfördelningen. Vi har fått ta del av siffror över läsarintäkter, potential i spridningsområdet och så, men vi ser ingen riktig logik eftersom titlar som går bra kan bli av med tjänster medan titlar som går dåligt kan behålla samma bemanning. Vi förstår inte riktigt deras argument, säger Johanna Hejdenberg. 

– Vi ser inte att till exempel Sundsvall och Västernorrland går så dåligt som man kan tro av det här förslaget.

Nu pågår lokala förhandlingar om respektive tidnings organisation. Det finns vakanser på många titlar.

– Vi har gått extremt kort på redaktionerna, så det är lite för tidigt att säga om det blir övertalighet och uppsägningar. Blir det uppsägningar blir det givetvis ännu mer smärtsamt. 

En organisationsförändring är att sporten och desken nu flyttas tillbaka lokalt. Det var en punkt på klubbarnas önskelista till Bonnier News i våras.

Vilket gehör tycker du att ni generellt fått för era synpunkter?
– Vi är också positiva till att chefredaktörerna knyts närmare till sin titlar, och att flera mindre titlar får egna titlar. 

Men annars är det skralt?
– Det har varit bra när vi suttit ner med Mikael Nestius och pratat. Öppenhet och dialog fungerar bra. Jag tror inte att vi tycker så himla olika egentligen. Men det blir svårt när de skär ned.

Så här fördelas neddragningarna:

Sundsvalls Tidning – minus 14 tjänster (5 flyttas till Tidningen Ångermanland).

Östersunds-Posten – minus 7 tjänster.

Hälsingland – minus 4 tjänster.

Örnsköldsviks Allehanda – minus 3 tjänster

Arbetarbladet – minus 2 tjänster.

Gefle Dagblad – minus 1 tjänst.

Dalarnas Tidningar – minus 4 tjänster (flyttas till Avesta tidning)

Länstidningen i Södertälje – minus 1 tjänst.

Länstidningen i Östersund, Tidningen Härjedalen och Dala-Demokraten – oförändrat.​

Plus 3 vid redigeringsnavet.

Plus 4 på Avesta Tidning.

Plus 5 på Tidningen Ångermanland.

Fler avsnitt
Fler videos