Gå direkt till textinnehållet

200 000 kronor i nytt stipendium

Stiftelsen Affärsvärlden delar varje år ut cirka 400 000 kronor i stipendier. I år går hälften av pengarna till en journalist eller forskare som vill skriva en bok som har relevans för svenskt näringsliv och svensk ekonomi.

– Vi har i många år delat ut stipendier och försökt leva upp till våra stadgar, men nu kände vi att vi vill nå ut till fler och att fler uppmärksammar att de här stipendierna finns. Det är viktigt att journalister känner till det här, men även lärosäten och forskare. Vi ville vidga kretsen av ansökningar och kunna öka effekten, säger Anna Karin Källén, ordförande i stiftelsen Affärsvärldens styrelse.

Stiftelsens stadgar säger att den ska ge ut en tidning men också bedriva stipendieverksamhet. Tidningen ska vara ett organ för svenskt näringsliv och stipendierna ska bidra till förkovran inom näringslivsjournalistik, enligt Anna Karin Källén.

Vilka kriterier behöver man uppfylla för att få söka stipendium?

– Det är öppet för ekonomijournalister och för forskare inom näringsliv och ekonomisk journalistik.

– Vi får alltid en väldigt spännande mix med förfrågningar. Det kan handla om allt från det svenskt ledarskap till digitala utmaningar, branschanalyser och böcker om bolagsstyrning. Men det ska vara av relevans för svenskt näringsliv.

Normalt sett kommer det in ett 40-tal ansökningar varje år, enligt Anna Karin Källén. Förra året fick 15 stipendiater pengar.

Fler avsnitt
Fler videos