Gå direkt till textinnehållet

20 JO-anmälningar mot Radiotjänst

På två veckor har 20 JO-anmälningar kommit in mot Radiotjänst efter att bolaget börjat kräva TV-avgift av datorägare.

Flera av anmälarna har själva inte fått några telefonsamtal från Radiotjänst, utan har reagerat på nyheten att Radiotjänst nu ska börja kräva avgift för datorer och mobiltelefoner.

En man i Örebro blev informerad om att han ska betala avgift eftersom han har lånat en dator. Mannen har dock inte tillgång till internet. Han ombads mejla sitt överklagande av beslutet och lånade sin pappas Iphone för ändamålet. Enligt anmälaren ska Radiotjänst ha svarat: ”Sett även att du har en iphone, då måste du betala avgift”.

En utländsk forskare som inte har TV och inte heller talar svenska har fått Kronofogden på sig berättar hon, efter ett samtal från Radiotjänst.

En kvinna i Uppsala skriver att hon inte har internetuppkoppling men uppger samtidigt att ”jag surfar och sköter mina studier på datorn”. Hon anser att hon blivit grovt kränkt.

Så här skriver några av anmälarna till JO:

”Jag har ingen TV eller smart mobil och för 10 år sedan valde jag långsammaste ADSL-bredbandet vilket resulterar i att det tar 5 minuter att sända en JPEG-bild. Att ta emot något som rör sig i mer än 10 sekunder är omöjligt.”

”Dom ringer anonymt en söndag och frågar om man har dator och internet utan att berätta vad motivet är. Internet är något som ingår i hyran. Dator har man till att jobba med bild om man är fotograf. Men tydligen ska alla som har dator och smart phone i hela världen betala till radiotjänst nu mera. Absurt!”

”Enda sättet att undvika radio- och TV-avgift på sin dator idag är att avstå från att ha en internetuppkoppling. Tillgång till internet är enligt både regeringen och FN en mänsklig rättighet.”

”Nu känns det som att jag inte får ha internet längre utan att betala TV-avgift. […] Tänkesättet är fel och dessutom ett brott mot internetkulturen där en köpare aktivt betalar för en tjänst på en sajt.”

Fler videos
Fler avsnitt