Dags att säga ifrån

4 maj, 2009

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Sveriges journalistiska historia är full av extremism. Sverige har under 1900-talet svämmat över av politiskt vansinne i tryck. Och ingen mannamån, lika för alla: Tilldelningen av underhållning i denna form har varit riklig från både höger och vänster.

Om man vill kan man naturligtvis bara tiga ihjäl dem. Gör de något tokigt? Låt dem! Skriver de galenskaper? Ja men låt tusen blommor blomma! Om en liten grupp människor vill göra tidning för en annan liten grupp – sätt i gång bara.

Sedan finns det tillfällen då man ändå behöver säga ifrån.

Jag brukar ofta läsa journalisten Tor Billgrens blogg. Han bevakar, med stor metodik och i ett lugnt tonläge, den antigayretorik som samhället – fortfarande! – är nedlusat med.

I detta arbete tvingas han mer eller mindre dagligen länka till en tidning som har en alldeles egen plats i den svenska extremistiska medietraditionen: Världen idag.

Denna tidning har färre än 10 000 prenumeranter, och kan naturligtvis avfärdas som en böghatande högerkristen lobbys egen lekstuga. Vad som står i Världen idag spelar inte så stor roll, helt enkelt.

Ändå tror jag att vi inte ska backa för att granska de här tidningarna. Deras metoder, deras texter, deras resultat.

Som till exempel Malmöforskaren Kristian Steiner precis har gjort. I en studie av retoriken på Världen idags ledarsida som han har gjort framkommer en skrattretande enögdhet i synen på muslimer som det stora hotet mot den kristna gemenskapen, nej, förlåt, värdegrunden.

Denna forskning har Världen idag skrivit om. Men inte med minsta försök till öppen analys av eller reflektion över forskarens resultat, utan med en sällsynt form av aggressiv misskreditering.

Världen idags journalister har bestämt sig för att forskaren måste vara köpt. Sådan illvillighet kan icke vara objektiv. Därför har man från Malmö högskola begärt ut snart sagt vartenda kvitto och övrigt papper som har med forskaren Kristian Steiner att göra. Här gäller det att hitta något, vad som helst, som kan undergräva Kristian Steiners trovärdighet. Man har också hittat ett i forskningssammanhang minimalt bidrag från en extern finansiär – men denna finansiär är ett svenskt frikyrkoförbund. Knappast Världen idags ideologiska drömmotståndare.

Det finns en fin detalj till i detta: Kristian Steiner är själv frikyrkoman. Kallar sig teologiskt konservativ. Men i hans ögon är Världen idag alldeles för extremistisk.

Det är inget lätt opinionsläge för Världen idag. Man hade kunnat bjuda in till diskussion I stället går man till frontalangrepp. ”Undermålig”, sa tidningens medarbetare Siewert Öholm om Steiners forskning på Publicistklubben i Malmö i måndags – och medgav sedan på direkt fråga att han inte hade läst Steiners rapport.

Så varför inte bara låta galenskaperna fortgå i tystnad?

Av ett viktigt journalistiskt skäl: Det bör bli känt att det finns medarbetare på Världen idag som nedlåter sig till att försöka smutskasta en forskare som granskar dem. För att lyckas i sitt uppsåt använder de offentlighetsprincipen, som inte är någon gudagiven rättighet, utan något som ständigt är ifrågasatt och ständigt under hot.

Varje journalist som missbrukar den undergräver den. Det menar jag händer i detta fall.

ANDREAS EKSTRÖM

Kulturjournalist på Sydsvenskan

 

P.S. Det är varmt på redaktionerna just nu, sommaren är redan här. Låt inte det korrumpera er: En professionell journalist arbetar inte i kortbyxor.

 

Kommentarer

Det finns 4 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Henrik Nyblad mån, 2011-12-19 22:19

Skit också, satt just och funderade på om det är OK med kortbyxor i sommar.

Inlagt av henrik mån, 2011-12-19 22:19

Ekström får chansen att göra reportage från Svenska Akademins bastuträffar men blir utslängd pga av att han bastar i kostym.

Inlagt av Andreas Ekström mån, 2011-12-19 22:19

Well, nu vet du.

Inlagt av Andreas Ekström mån, 2011-12-19 22:19

Haha, ok, får jag basta med de aderton ska jag överväga klädkoden. Inte annars.

(Det kunde man ju ge sig den på, att det är ps:et som diskuteras här, inte huvudämnet för krönikan. Jag har varit nära några gånger att skriva om redaktionell klädkod. Antar att jag får betrakta den handsken som kastad.)

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies