Gå direkt till textinnehållet

Chefen är otydlig, kan jag få villkoren skriftligt?

Jag är osäker på vilka villkor som gäller för mig i min nya anställning. Chefen är otydlig när jag frågar. Vad har arbetsgivaren för krav på sig att ge mig villkoren skriftligt?

I Lagen om anställningsskydd (Las) är det tydligt arbetsgivaren har krav på sig att lämna skriftlig information om ”alla villkor som är av väsentlig betydelse för anställningsförhållandet”.

Lagen skärptes 2022 då det genom en lista tydliggjordes vad denna skriftliga information minst ska innehålla. Bland annat ska det framgå arbetsgivarens namn och adress, tillträdesdag och anställningsform liksom vilken yrkesbenämning och arbetsuppgifter du anställts för. Det ska förstås också framgå vilken din begynnelselön är, hur mycket semester du har och om det finns andra löneförmåner. Har företaget tecknat kollektivavtal ska det anges eftersom dina villkor i huvudsak regleras där. Om företaget saknar kollektivavtal behöver anställningsvillkoren i stället regleras i anställningsavtalet. Det kan tyckas vara en hel del att hålla koll på så ta gärna hjälp av checklistan som finns på Journalistförbundets hemsida i samband med att du ska ingå en ny anställning. Är något oklart med din arbetsgivare inför anställningen red ut detta innan ni skakar hand.

 

Fler avsnitt
Fler videos