Gå direkt till textinnehållet

Fyra av tio lokaltidningar har dragit ner på kulturen

KARTLÄGGNING Fyra av tio av de 40 största lokaltidningarna har minskat sin kulturjournalistik de senaste fem åren, visar Journalistens kartläggning. 15 av 38 tidningar har kvar en renodlad kulturredaktör. UPPDATERAD

Det väckte rubriker när de stora tidningarna Corren och VLT gjorde sig av med sina renodlade kulturredaktörer. Men hur ser det egentligen ut i lokaltidningssverige? Journalisten har frågat chefredaktörerna för de svenska lokaltidningar som har en upplaga över 10 000 ex om deras kulturbevakning. Nästan alla, 38 tidningar, har svarat.

Vår kartläggning visar att 15 tidningar har en renodlad kulturredaktör. Ytterligare tio kulturredaktörer har också nöje eller ett annat bevakningsområde på sitt bord. 13 tidningar står helt utan kulturredaktör; området bevakas av reportrar eller nyhetschefer eller inte alls.

16 tidningar, eller 42 procent av de svarande, uppger att deras kulturbevakning har minskat sedan 2019. Antingen i redaktionella resurser eller i mängden kulturjournalistik.

”De senaste åren har den lokala kulturbevakningen skurits ned, mer och mer för varje år. I dag har vi enstaka porträtt/reportage eller artiklar. Vi skriver också enstaka bokrecensioner. När det gäller nöje har vi ett fåtal konsertbevakningar och recensioner”, skriver Bohusläningens chefredaktör Robert Olsson.

Ofta handlar det om att resurserna behövs till annat.

”Nedskärningarna beror på en kombination av att vi är färre på redaktionen och att vi följer våra läsares beteenden och försöker ge dem det innehåll de vill ha. Redan när vi mätte intresset för kultur i papperstidningen såg vi att intresset var betydligt svalare än för nyheter”, skriver Kristina Levin, chefredaktör Södermanlands Nyheter.

Läs också Journalistens reportage om den lokala kulturjournalistiken ”Berättelsen om fiskargubben måste också berättas”.

Så har den lokala kultur­bevakningen minskat på fem år

Fråga 1: Har ni en kulturredaktör på heltid?
Fråga 2: Har ni en daglig kultursida/kulturbevakning?
Fråga 3: Har ni ökat eller minskat bemanningen/
bevakning av kultur de senaste fem åren?

K/N = redaktör med både kultur- och nöjesansvar/delade kultur- och nöjessidor
K/F = kulturredaktören är också featureredaktör
– = inget svar

Fotnot: Frågorna har ställts till chefredaktörer för lokaltidningar med en upplaga över 10 000 exemplar. Nästan alla, 38 av 40 tidningar, har svarat.

UPPDATERAD

Rättad: Tidigare uppgavs Robert Olsson vara chefredaktör för en annan tidning.

Förtydligande: Smålandsposten har två journalister som bevakar kultur och nöje, men som också bevakar andra ämnen.

Fler avsnitt
Fler videos