”Vid 43 är man passé…..”

4 januari, 2019

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

DEBATT Jag är 57 år. Och söker sommarvikariat. Ha ha ha ha…….. ”Det fattar du väl att du är för gammal”?

De senaste tio åren har jag arbetat som frilansjournalist, men i takt med att de stora mediaföretagen drar åt de ekonomiska tumskruvarna och köper in allt färre frilansmaterial är det dags att söka vikariat/inhopp.

I 35 år har jag jobbat med det skrivna ordet, i olika befattningar, allt från lokalredaktör till chefredaktör. Jag anser mig vara hyfsat kompetent.

Det är bara ett aber. Min ålder.

Att den kan utgöra ett problem går upp för mig när jag när jag ska fylla i ansökningar till presumtiva arbetsgivare. Det första de vill veta är nämligen min ålder. Varför då?

Såvitt jag förstår handlar det enbart om att sålla bort äldre sökande. Jag, med mina 57 år, sorteras ju bort ögonaböj till förmån för en yngre (läs: pigg) journalist.

Detta trots att ålder borde vara egalt i sammanhanget. Det är väl ändå erfarenhet och kompetens som ska fälla avgörandet.

Det finns nog inget annat land i världen som är så åldersfixerat som Sverige. Vad är det som säger att en 40-, 50- eller 60-åring är tröttare än en 25-åring?

Jag har stött på många nybakade journalister under mina år i branschen. En del av dessa har varit allt annat än pigga. De har saknat initiativförmåga och förväntat sig att allt ska serveras på silverfat.

Redan som 40-åring fick jag höra att jag var för gammal. Jo, det är sant. Chefredaktören på en stor facklig tidning sa rent ut ”du är för gammal för jobbet”. Men det var innan lagen mot åldersdiskriminering trädde i kraft.

Tyvärr är detta en lag utan såväl tänder som muskler. Det är inte olagligt att fråga om ålder, däremot får man inte använda en persons födelsedatum som ett kriterium för att inte anställa.

Men det finns ju ingen arbetsgivare i idag som skulle säga rakt ut att en sökande sorterats bort på grund av ålder.

Samtidigt som politikerna vill höja pensionsåldern anses man vara för gammal redan vid 40. Det är en ekvation som inte går ihop.

Jag har en fråga till dagens mediechefer/HR-ansvariga: Varför är det så viktigt att fråga efter ålder när ni ska anställa vikarier/inhoppare?

 

                                                                         Katarina Arnstad Elmblad

                                                                                           Frilansjournalist

Kommentarer

Det finns 8 kommentar på sidan.

Inlagt av Åsa Ohlsson fre, 2019-01-04 13:30

Väldigt relevant debattinlägg! Tack för att du tar upp frågan Katarina! Borde väl vara rätt skönt med semestervikarier med erfarenhet och rutin tänker jag. Bäst är väl som alltid att man har en blandad grupp med olika erfarenheter. Det är inte bara mediebranschen som är åldersfobiker, men det gör ju inte saken bättre. Det skulle verkligen vara intressant att höra varför arbetsgivare är så rädda för folk över 40!

Inlagt av Ralf Börjesson fre, 2019-01-04 16:19

Katarina, att man är "för gammal" redan efter 40-45 är känt sedan länge - hur kan du ens vara förvånad? Dessutom kan man ha "fel kön". Jag minns mycket väl en händelse för omkring 20 år sedan från min gamla arbetsplats på en stor västsvensk tidning där en medarbetare internsökte en tjänst som han var som klippt och skuren för. Han fick veta av redaktionschefen att han visst var ytterst kvalificerad, men tyvärr hade fel ålder och kön. Tjänsten gick till en mindre kvalificerad och yngre kvinna, givetvis.
Problemet med äldre och rutinerade sökanden är också att de vet sina rättigheter och är inte lika lätta att köra skiten ur.
Det är så det ser ut, tyvärr. Lycka till med dina ansökningar.

Inlagt av Lennart Denne fre, 2019-01-04 16:37

Det är så sant som det är sagt! Rent allmänt är den svenska arbetsmarknaden alldeles för åldersfixerad - och det i dess sämsta betydelse. Helst ska en arbetssökande ha flera års utbildning, minst tio års yrkeslivserfarenhet... och inte vara över 25 år!
En gång när jag intervjuade en man, som drev en agentur inom motorbranschen, och frågade hur hans planer såg ut inför framtiden svarade han: "Jag har inte planerat något, eftersom jag blir pensionär nästa år."
Jag stod där helt paff: "Va, är du snart 65 år? Jag trodde du var i 50-årsåldern..."
Det han svarade glömmer jag aldrig: "Mina japanska kontakter blev lika förvånade när jag berättade att vi i Sverige går i pension vid 65 års ålder. De tyckte det var ett obegripligt resonemang. De sa att det är nu som jag är som bäst, eftersom jag har så stor erfarenhet."
I Sverige tror/tycker vi att vi alltid har de bästa lösningarna. Men, om vi bemödar oss att ta till oss visdom från många andra länder, så kanske vi kan fatta fler och klokare beslut - till glädje för fler av våra invånare.

Inlagt av Johnny Månsson fre, 2019-01-04 17:59

Mycket märkligt, denna åldersfixering. Istället borde man se att vi äldre har erfarenhet och kunnighet. Det är patetiskt att se dessa unga journalister som knappt kan uttrycka sig då de pratar i webbkanaler. De sitter på olika redaktioner och får tjänster som de med erfarenhet bör ha. För att inte tala om alla som varken har radioröst eller TV-tycke.

Inlagt av Maria Jansson mån, 2019-01-07 17:08

Jag är 47 år i dag. För något år sedan fick jag höra av en chef inom Sveriges Radio: "Det är synd att man i den här branschen bara anställer unga personer, eftersom det är sådana som du man vill ha. Folk med erfarenhet."

Inlagt av Urban Löfqvist mån, 2019-01-14 17:18

Jag praktiserade på Aftonbladet den våren jag fyllde 30 år. Min handledare talade om för mig att jag egentligen var för gammal att satsa på att bli journalist.

Inlagt av arnstad.elmblad... tis, 2019-01-22 10:58

Tack för alla kommentarer, nej, dessvärre gör jag mig inga illusioner om att någon ska anställa en gammal, men hyfsat erfaren reporter. Det är, precis som ni skriver, fullständigt obegripligt att man kastas ut med badvattnet från en viss ålder!

Inlagt av Ingela Hofsten tis, 2019-01-29 13:42

Jag, som också är frilans sen många år, trodde också att min ålder (då 58) skulle ligga mig i fatet då jag sökte sommarvikariat förra vintern. Men jag hade fel. Jag fick förfrågningar från flera av de redaktioner jag hade ansökt hos och fick sedan jobba en hel sommar på lokalredaktion, trots att min erfarenhet av nyhetsmedia är mycket liten. Det jag märkte, och också fick höra av nyhetschef och kolleger där var, att de var väldigt nöjda med att ha en sommarvikarie som var erfaren och självgående med egna idéer och tänk.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies