Gå direkt till textinnehållet

Varför ska vi betala ­fotografer flera gånger?

För ett par veckor sedan anlitade jag en hantverkare, för att göra en del förbättringsarbeten i huset. Under arbetets gång fick han hitta kreativa lösningar för att uppnå önskat slutresultat, men så blev det ju också bra.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

I dag kan vi passera källardörren utan att riskera att den faller över oss, och det regnar inte längre in i de rum där vi bytte fönster. Det känns rätt okej att man betalt hantverkaren 14 000 kronor för material och arbete. Inte heller den ­löpande kostnaden varje gång vi använder dörren och fönstrena känns speciellt betungande. Vi är ju trots allt nöjda.

Lät det där lite konstigt? Jo, det kändes konstigt när jag skrev det också, för varför skulle jag betala en löpande kostnad till min hantverkare varje gång jag använder en dörr. Det spelar väl ingen roll hur kreativ hantverkaren har varit. Han ska väl ha betalt för det jobb han utfört.
Men hur är det när du anlitar en fotograf? Ofta är det just det ovan givna scenariot som gäller, där du vid varje användnings- eller publiceringstillfälle får betala på nytt, dessutom baserat på vilken upplaga du ska trycka och i vilket sammanhang.

Jag förstår mycket väl att fotografering­ är en form av konst (i olika grad beroende på uppdraget så klart), men jag ser däremot inte vad som skiljer detta mot det arbete som min hantverkare lade ner, eller den insats som jag dagligen gör i mitt av arbete som grafisk formgivare. Varken jag eller min hantverkare får betalt per användningstillfälle, eller baserat på hur många som kommer att använda det vi gör, och varför skulle vi?

Jag förvånas över många fotografers syn på sitt eget hantverk. Det råder överlag en övervärdering av den egna insatsen och speciellt om man sätter det i samband med gällande prissättningsmodell.

I dag sitter vi fast i klorna på fotografer som tvingar på oss sina egna produktlösningar eftersom dom ”äger rätten” till bilderna. Jag har till och med hört talas om kommuner i Sverige som inte vill att man publicerar deras pressbilder eftersom det blir så dyrt för dem. Äger min hantverkare fortfarande rätten till ytterdörren? Skulle inte tro det va!

Jag efterlyser duktiga fotografer som vågar byta modell och lämna offerter som bygger på nedlagd tid och inte på ett förlegat upphovsrättstänk. En sådan fotograf hade jag gärna rekommenderat till andra.
 

Fler avsnitt
Fler videos