Ulrika Hyllert är sittande förbundsordförande och tidigare ordförande i journalistklubben på SR. FOTO: Tor Johnsson

Ulrika Hyllert: Därför vill jag bli vald till förbundsordförande

17 september, 2021

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

DEBATT Ordförandekandidaten Ulrika Hyllert om frågorna hon kommer att kämpa för om hon blir omvald till Journalistförbundets ordförande på kongressen i oktober.

För mig är förbundets kraft och hjärta vårt gemensamma engagemang. I klubbar, sektioner, intresseföreningar och nätverk bär vi tillsammans det fackliga arbetet och allt som rör villkoren för journalistiken. Om jag får förtroende som ordförande under kommande kongressperiod vill jag fokusera på att stärka dessa delar i förbundet.

För att stå upp mot arbetsgivarnas krav på försämringar, en ökad stress och sänkta arvoden är de förtroendevalda helt oumbärliga. Därför är det helt nödvändigt att både satsa på och utveckla klubbverksamhet och andra organisationsled där förtroendevalda finns. Stressen i vardagen och de senaste årens nedskärningar har gjort det lokalfackliga arbetet tyngre. För att både skapa en rimlig vardag för alla medlemmar, och för att de förtroendevalda ska orka, behöver vi fokusera än mer på arbetsmiljö.

Det behöver bli lättare att engagera sig och fler ska vilja vara med i arbetet för bättre villkor oavsett om man arbetar på en stor eller liten arbetsplats, är frilans eller offentliganställd. Jag vill att varje medlem ska känna att vi är många som blir starkare tillsammans när det gäller allt från lön, arvoden och otrygga jobb till yrkesetik, mediepolitik och en arbetsdag utan hot och hat.

Varje medlem ska känna sig företrädd och inkluderad. Förbundet måste rymma många olika sorters medlemmar, traditionella skrivande journalister, bildjournalister, poddproducenter, ux-designers och andra nya yrkesroller som ingår i redaktionellt arbete.

Vi behöver också vara uppmärksamma på hur AI och ny digital teknik påverkar journalistiken och säkerställa att det finns ett stort publicistiskt och etiskt ansvarstagande.

Det är en självklarhet att journalistik är en grundläggande del av demokratin. Vi behöver ständigt arbeta för att uppvärdera journalistiken, både för demokratins skull och för våra villkors skull. Som fackförening bidrar vi varje dag till demokratin genom att skapa inflytande för medlemmarna och vara en stark part på arbetsmarknaden. Att stå upp för de demokratiska värdena är att ta ansvar för ett fritt och öppet samhälle nu och i framtiden.

Under nästa kongressperiod vill jag att vi kraftsamlar kring frilansfrågor, villkoren för bemanningsanställda och otryggheten för visstidsanställda. Facklig solidaritet är att kämpa för dem som har det tuffast. Under pandemin har det fackliga arbetet handlat om att akut hantera allt från att rädda lokalpressen genom ökat mediestöd och stöd till egenföretagare till att förhandla korttidsarbete och lösa helt nya arbetsmiljöfrågor.

Nu när den akuta krisen är över vill jag skapa förnyat utrymme för våra yrkesfrågor som till exempel yrkesetik och yttrandefrihet. Vi behöver också ta förnyade tag kring kompetensutveckling, upphovsrättsfrågor, diskrimineringsfrågor och mångfald samt försvara ett oberoende public service och arbeta för en stark lokal journalistik i hela landet.

I förbundet behöver vi nu den styrka och energi fysiska möten ger, vilket pandemin hindrat oss ifrån. Vi behöver träffas fysiskt i många olika konstellationer framöver inom förbundet. Om jag får förtroende att leda förbundet kommer jag så snart det är möjligt att föreslå för förbundsstyrelsen att vi ska ordna någon form av större konferens eller möte för engagerade inom förbundet. Jag hoppas vi ses där!

Ulrika Hyllert
kandidat till ordförande i Journalistförbundet för nästa kongressperiod

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Putte Salminen ons, 2021-09-22 16:48

Jag står bakom dig som ordförande för Journalistförbundet för nästa kongressperiod. Jag brukar säga att de flesta bilderna inte är tagna än. På samma sätt är det frågor som förbundet inte löst eller sett. Där kan du, vi och många andra tillsammans göra mycket framåt. Putte Salminen, frilans och verksamhetsledare för BLF_Fotograferna.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies