Gå direkt till textinnehållet

Svante Pettersson: : Nu råder bloggförvirring

Det ska vara en blogg i år. Men mitt i all den här blogghajpen är det väl dags att definiera begreppet? När en krönikör på en tidning fortsätter att under arbetstid skriva på tidningens hemsida, är det då en krönika, en artikel eller en blogg?

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Det ska vara en blogg i år. Men mitt i all den här blogghajpen är det väl dags att definiera begreppet?
När en krönikör på en tidning fortsätter att under arbetstid skriva på tidningens hemsida, är det då en krönika, en artikel eller en blogg?

Hittills har det nya med bloggar handlat om gräsrötternas chans att få göra sin röst hörd och granska både första, andra och tredje statsmakten. Helt vanliga svenskar, amerikaner och irakier ger sin syn på samhället och säger emot dem som har tillgång till de starkaste megafonerna.

I de vanligast använda publiceringsverktygen för bloggar finns möjligheter för läsarna att lämna kommentarer och debattera det som skrivs. Har man en egen blogg kommenterar man i den och skickar en så kallad ping eller trackback över till bloggen där idén väcktes. På så sätt kan läsarna surfa runt bland bloggarna och följa samhällsdebatten på ett nytt sätt.

Annons Annons

I proffsbloggarna, både morgon- och kvällstidningarnas, saknas både möjligheten till kommentarer och trackbackpingar. Man vill väl kanske inte släppa in en massa amatöråsikter på tidningens sajt som ska vara reserverad för proffstyckarna.

bryt

Vad skiljer innehållet i tidningarnas bloggar från de texter som skribenterna publicerat på andra sidor på tidningarnas webbsajter? Möjligtvis att blogginläggen inte går via papper innan de hamnar på nätet. Eller att det som publiceras på bloggen inte hade godkänts för publicering på annan plats i tidningen eller på sajten. Men när tidningarna helt plötsligt annonserar att deras bloggar är Sveriges mest lästa kan man gissa att valda delar nog hamnar i papperstidningen också inom kort.

Aftonbladet deklarerade häromdagen att Fredirk Virtanens sluta röka-blogg är Sveriges största. Känner tidningen sig tvingad att döpa om sina nätkrönikor till bloggar bara för att kunna ha ännu ett fält att vara störst i? Det är väl självklart att Fredrik Virtanen inom ramen för en av Sveriges största nyhetssajter får fler besökare än bloggande Nisse i Motala? Men med Nisse har jag som läsare en chans att diskutera och utbyta åsikter medan kvällstidningsbloggaren är lika oåtkomlig som under hans tidigare karriär som kvällstidningskrönikör.

journaliststuderande, Skurups folkhögskola

Fler avsnitt
Fler videos