Sedehi, Müller, Starbrink och Edlund: : Fördummande proportioner

14 september, 2004

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Vad är det för bild av världen som förmedlas när en hockeymatch får krigsrubriker och ett tonläge som mer motsvarar de värsta globala katastroferna?

Förra tisdagen förlorade Sverige kvartsfinalen i World cup-hockeyn mot Tjeckien med 6-1. Trist för alla idrottsintresserade (till vilka de undertecknade räknas), men långt ifrån något som förändrar jordaxelns lutning eller orsakar andra naturkatastrofer.

Men detta är just den bild man får när man ser Aftonbladets sportbilaga dagen efter. Första sidan består av ett rubrikord: ”BU!” Sedan följer uppslag med rubrikerna ”SKÄMS, SVERIGE!”, ”FÖRLÅT SVERIGE”, ”FANSENS HATATTACK”, ”DÄRFÖR SKA HAN SPARKAS” (om coachen Hardy Nilsson), ”513 MILJ – 0 HJÄRTA” och ”Tre Kronor – tre fiaskon”. Texterna under rubrikerna är präglade av samma känsla för de små nyanserna i tillvaron.

bryt

Den första reaktionen på redaktionen var att vi skrattade gott åt de journalistiska pajaskonsterna. Den totala avsaknaden av sinnet för proportioner har i det här fallet med råge passerat det löjeväckande. Men det finns också en mer allvarlig sida av saken. Vad är det för bild av världen som förmedlas när en hockeymatch får krigsrubriker och ett tonläge som mer motsvarar de värsta globala katastroferna?

Det går exempelvis att ställa denna bevakning i relation till bevakningen av terrorattentatet i Beslan dagarna innan. Bevakningen är ungefär lika omfattande och tonläget ungefär lika uppskruvat. Det kan ju, hemska tanke, vara så att det finns läsare som tror att Aftonbladet försöker ge en rimlig och balanserad bild av världen.

Tyvärr är detta exempel bara toppen på isberget. Överhuvudtaget har sportbevakningen allt mer jämställts och placerats över de händelser och skeenden som verkligen på allvar påverkar människors liv. Vi tycker att det är hög tid att säga ifrån mot denna direkt fördummande nyhetsvärdering och presentation.

anställda vid Västerbottensnytt, Sveriges Television

Kommentarer

Det finns 3 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Sanna Eriksson mån, 2011-12-19 22:18

Idrott berör många människor

Av Sanna Eriksson

Först vill jag bara säga att visst idrotten är absolut inte lika viktig eller en lika stor nyhet som terrordådet i Beslan, men jag tycker att kritiken mot sportbevkaningen är felaktig. För alla idrottsintresserade så är det faktiskt en stor nyhet att Sverige förlorade i World Cup och då är det fullt naturligt att en sporttidning i det här fallet Aftonbladets sportbilaga väljer att dra nyheten stort i tidningen och på tidningens etta. Jämför när Carolina Klüft, Stefan Holm och Christian Olsson tog guld i OS. Då var de på tidningens etta och det var “krigsrubriker”. Det är precis samma sak. En förlust, om den är viktig dras stort, och en vinst dras också stort. Jag tror att er kritik grundar sig i att ni ser sportjournalistiken som kvasi-journalistik. Journalistik som aldrig kan bli riktigt lika “fin” som den vanliga nyhetsjournalistiken. Jag tror inte att ni förstår hur stor och viktig idrotten är hos många svenskar. Jag tror att idrotten och sportjournalistiken berör människor betydligt mer än många andra nyheter.

Sanna Eriksson

Inlagt av Ronnie Sandahl mån, 2011-12-19 22:18

Idrott är aldrig bara idrott.

Av Ronnie Sandahl

Ähum.

Jag citerar:

“Överhuvudtaget har sportbevakningen allt mer jämställts och placerats över de händelser och skeenden som verkligen på allvar påverkar människors liv. Vi tycker att det är hög tid att säga ifrån mot denna direkt fördummande nyhetsvärdering och presentation.”

Ja, Sedehi, Starbrink och allt vad ni heter.

Det är ju just det allt handlar om. Idrott är exakt så viktigt.

För en del. De som läser det.

Precis som att musik, litteratur eller små klädesplagg av bävernylon kan vara det för andra.

Rätta mig om jag minns fel, men:

Det var ingen som sa till de tusentals människor som slöt upp för att hylla svenskarna efter OS-gulden att gå hem. De sa inte “sluta nu, det var ju bara idrott, lägg av”.

De hyllades och de tog emot hyllningarna. Precis som Tre Kronor alltid har stått på Sergels Torg och hyllats och tagit emot hyllningar på den tiden de förtjänade hyllningar.

Nu sviker de sitt land (ur en idrottslig synvinkel) och ska således bedömas därefter.

Det är inte bara sport.

Det är aldrig bara sport.

Det har det aldrig varit.

Förstår man inte att idrott kan vara just “de händelser och skeenden som verkligen på allvar påverkar människors liv” så gör man nog bäst i att stanna i Västerbotten.

Inget ont om Västerbotten.

Men, ja, ni vet.

Ronnie Sandahl

Inlagt av Veronika Marklu... mån, 2011-12-19 22:18

OM

Om nu sporten är viktig, varför har sportjournalisterna inte lyckats lämna “ hylla eller fördöma” -journalistiken?

Undantagen finns, men de är fortfarande alltför få.

Var är granskningen, ifrågasättandet, analysen?

Om det är så att sporten ( och vilken sport är det vi då avser? Elitidrotten eller människors slit i division 100?)

tillhör “de händelser och skeenden som verkligen på allvar påverkar människors liv”, då förtjänar ämnet en mer seriöst journalistiskt grepp än vad vi oftast ser och hör idag.

Veronika Marklund

SR Dalarna

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies