Gå direkt till textinnehållet

Nominera Anna Odell till Stora Journalistpriset

Före detta konstfackstudenten Anna Odell har gjort ett undersökande reportage, en film i Wallraffs anda som visar både den skrämmande attityd som polis och psykvård har gentemot psykiskt sjuka, och den tendens vårdpersonal har att sjukförklara personer som med okonventionella metoder vill ifrågasätta dagens vård, det vill säga mot personer som kan upplevas som ett hot mot den egna professionaliteten används denna som maktposition för att sätta frågvisa personer på plats.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Filmen kan alltså ses som en journalistisk produkt och Anna Odell bör därför nomineras till Stora Journalistpriset 2009. Hon platsar i vilken som helst av kategorierna: Årets avslöjande, Årets berättare, Årets förnyare samt Lukas Bonniers stora journalistpris. Om hon döms av tingsrätten är prissumman en hjälp att betala eventuella skadestånd.

Jag måste jämföra Anna Odells projekt med fem reportrars och en läkares wallraffande på Sundby mentalsjukhus 1974. I Pockettidningen R kunde man läsa om detta, bland annat om de tre av reportrarna som simulerade sjuka och tvångsintogs, deras tillvaro inne på avdelningarna beskrevs och jag minns detta som en av de starkaste och viktigaste läsupplevelserna jag hade under min ungdomstid! Vet någon hur det gick sedan, blev det något rättsligt efterspel?

För övrigt bör journalistkåren ställa upp bakom Odell och ta hennes agerande i försvar. Hon har ju använt sig av journalistiska metoder, och nu riskerar hon att fällas i domstol för att hon gjort så. Och fälls hon slår det givetvis tillbaka även på journalistiken.

Annons Annons