Gå direkt till textinnehållet

Mats Klockljung: : Skriv om övergrepp innan det är för sent

Bobbys tragiska liv och död upprör alla. Men vad händer när rättegången är slut, rosorna vissnade, kampanjerna är över, myndigheterna möjligen har utvärderat vad som gick fel och de politiker, som nyss utropade ”Aldrig mer”, går in i valrörelsen?

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Bobbys tragiska liv och död upprör alla.
Men vad händer när rättegången är slut, rosorna vissnade, kampanjerna är över, myndigheterna möjligen har utvärderat vad som gick fel och de politiker, som nyss utropade ”Aldrig mer”, går in i valrörelsen?

Då, fruktar jag, är risken stor att allt återgår till ”det normala” – det vill säga att ”ämnet” barnmisshandel i princip ses som ”avverkat” för den här gången. För vilka nya fall skulle kunna jämföras journalistiskt med ”fallet Bobby”?

Detta säger jag efter sex års ideellt arbete för att medierna ska intressera sig även för fall, där övergrepp pågår, år efter år, utan ingripande av myndigheterna.

I Föreningen anhöriga till sexuellt utnyttjade barn, Atsub, har vi till exempel märkt av tystnaden i samband med den landsomfattande kampanjen Trasdockan, som är inriktad på övergrepp mot barn och de svåra konsekvenserna långt upp i vuxen ålder.

Lokaltidningarna skriver men med undantag av artiklar i Metro och Amelia, en intervju i P4 och en liten TT-intervju 2003 har det i alla år rått total tystnad i riksmedierna. Trots att det som berättas är minst lika konkret som i Bobbys fall, om än inte lika väl dokumenterat.

bryt

2002 skrev jag Vårdnadsrätt till vanvett, ett nummer av Pockettidningen R, om den totala avsaknaden av rättssäkerhet för barn som utsätts för sexuella övergrepp. Även detta mycket konkret, rikt på fallbeskrivningar och med sensationella nyheter om myndigheters agerande, lätta att följa upp och fördjupa för andra journalister. Återigen – total tystnad.

I april 2005 höll vänsterpartiets riksdagsgrupp en hearing, där ett stort antal föräldrar till barn som blivit sexuellt utnyttjade av andra anhöriga berättade. Mycket handlade om ”det andra övergrepp” föräldrarna upplevde att barnen utsatts för av socialen, polis, domstolar – just de myndigheter som ska skydda dem. En stor inbjudan skickades till massmedierna. En enda journalist kom, från Stockholms Fria Tidning, och som skrev en bra artikel.

I september publicerades en 100-sidig dokumentation av hearingen med de flesta av vittnesmålen, redigerad av mig, som även lades ut på partiets hemsida (http://www.vansterpartiet.se/PUB_LagRatt/27663.cs)

Bred inbjudan till presskonferens med Tasso Stafilidis från lagutskottet. Två journalister kom. Journalisten från partiets närstående tidning Flamman skrev. TT-reportern lät bli.

bryt

Det här är bara några exempel på att lättillgängligt material faktiskt finns att tillgå för journalister utan att de behöver vänta på nästa dödsmisshandel.

För ett är säkert: även i fortsättningen upplever varje år tio procent av alla barn i åldern mellan 0 och 17 år (lågt räknat 150 000) våld i hemmet, utövat av en förälder. Hälften bevittnar våld i hemmet flera gånger och åtta procent, eller 120 000 barn, blir själva utsatta.

Varje år anmäls över 3 000 fall av sexuella övergrepp på barn under 15 år men endast två av tio anmälningar går till åtal. Mörkertalet är stort.

Trots att var sjätte person över 16 år känner ett barn som de vet blir slaget eller utsatt för övergrepp i hemmet – enligt en undersökning som SvD refererar till den 9 maj – anmäler sannolikt högst hälften av dem sina misstankar.

bryt

Hur rättssäkerheten i praktiken förändras av den kommande vårdnadslagstiftningen återstår att se. Tillämp­ning­en av den nya sexualbrottslagen förskräcker.

För journalister, som verkligen vill granska något i grunden – inte minst myndigheters roll i att övergreppen kan fortsätta – finns en uppsjö av material och uppslag att gå vidare på.

Det vore att ära, inte bara Bobby utan alla hundratusentals barn som fortsätter att utsättas, långt efter det att Bobbys rosor vissnat.

journalist på Lärarförbundet

Fotnot: Mer information finns på www.atsub.se

Fler avsnitt