Lindblom Hulthén: : Mediemångfaldens fiender
Ägarnas strävanden i upphovsrättsfrågan landar i minskad mångfald, underminering av lokal – och regionalnyheter, färre journalistjobb och proletarisering av frilansmarknaden.
Just nu sitter en utredning och grunnar över en modernisering av presstödet. Presstödet har kommit till för att bevara och förstärka mångfalden och i sin nuvarande utformning. Det är ett gudibehagligt syfte i ett demokratiskt samhälle. Må därför denna utredning också grunna på begreppet mångfald utifrån dagens situation.
Mångfald är knappast många titlar med samma innehåll. Mångfald är många röster och många perspektiv i många olika medieformer. Och då har ägandet av upphovsrätten en nyckelroll.
Lös upphovsrättsfrågan kräver medieägarna. Lös upphovsrättsfrågan manar också en och annan medlem i Journalistförbundet. Med detta menar de olika saker. Medie-ägarna anser att lösningen ligger i att de övertar upphovsrätten. De vill inte acceptera vår lagstiftning med upphovsrätten som en individuell rätt. De vill ha det som i de anglosaxiska länderna. Medieägarna ska äga individens kreativitet att fritt förfoga över och exploatera.
De medlemmar som talar om lösningar vill i allmänhet att förbundet i avtal ska göra upp om en rimlig balans mellan upphovspersonens och medieägarnas behov.
bryt
Det är precis detta vi strävar efter i kollektivavtalen och det är precis detta som Tidningsutgivarna efter slutet avtal lägger alla kraft på att slingra sig ifrån. Just nu slingrar de sig mycket offensivt och aggressivt för att omtolka det kollektivavtal de skrivit under och gör vid sidan av detta sitt yttersta för att utnyttja övertag i avtalssituationen och tvinga av frilansar deras upphovsrätt.
Balans är ett nyckelord i upphovsrättsdebatten. Vi behöver av mångfalds- och demokratiskäl en rimlig balans mellan de behov som upphovsrättsinnehavarna, medborgarna och medieägarna har. Och listar vi de behoven ser vi att medborgarnas och upphovsrättsinnehavarnas behov ofta sammanfaller.
I dag skallar ropen i Sverige efter kreativa småföretagare. Medieföretagen vill inte längre driva sina verksamheter med tillsvidareanställda medarbetare i samma utsträckning som tidigare. De småföretagare de vill anlita är frilansande skribenter, filmare, fotografer och andra kreativa yrkesutövare inom journalistiken.
bryt
Samtidigt kräver medieägarna alltså inte enbart att de anställda ska kapitulera och ge upp sin upphovsrätt utan också att frilansar ska göra det. De anställdas kamp för upphovsrätten är således lika viktig för de anställda som för småföretagarna i medie-branschen. Utarmas den enes rätt, faller den andres.
Dessutom vittrar medborgarnas rätt till mångfald och kontroll över var deras uttalanden och medverkan hamnar. Du uttalar dig för lokaltidningen och hamnar i en rikstäckande TV-sändning eller medverkar i lokal-TV och återfinner dig själv i en herrtidning.
Dessa krav ställs på en marknad där massmediekoncentrationen ökar och färre ägare äger mer, korsäger varandra och där ett företag eller en koncern kan vara verksam i olika sorters medier.
Om ägarna får som de vill kan de tjäna pengar på att återanvända samma material utan begränsning i sina egna företag. De vill också kunna byta medarbetares och uppdragstagares material med varandra utan begränsning. Vitsen med det är inte att dra in mer inkomster till företaget utan att få gratis igen för att slippa köpa eller betala lön för producerat material.
bryt
Bortsett från de synpunkter skattemyndigheten kan ha på detta förfaringssätt, grundas tänkandet i enbart ekonomiska och alls inte publicistiska värderingar.
Ägarnas strävanden i upphovsrättsfrågan landar i minskad mångfald, underminering av lokal- och regionalnyheter, färre journalistjobb, proletarisering av frilansmarknaden och därmed utarmning av ett av de småföretagareområden som samhället sätter så stora förhoppningar till.
Det handlar inte enbart om journalisternas möjlighet till försörjning, nog så viktigt, den handlar i förlängningen om medborgarnas möjlighet att få information, insyn och möjlighet att påverka utifrån en mångfacetterad verklighetsbild. Demokrati var ordet.
Därför kan vi inte, och troligen aldrig, tro att vi kan slå oss till ro i kampen för upphovsrätten. Hoppas vi har pressutredningen med oss på den barrikaden.
Journalistförbundets ordförande