Kristina Mattsson: Sälj er inte för billigt

10 februari, 2004

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Om Journalistförbundet lyckades se till att inga frilansar säljer knäck under det rekommenderade minimiarvodet skulle det säkert visa sig att alla uppdragsgivare betalar denna summa. Med dagens slimmade redaktioner är beroendet av frilansar stort.

Efter att ha läst Peter Olssons artikel om frilansars taskiga villkor i förra numret var jag tvungen att lägga mig på soffan och klappa katten en stund. Som rätt så nybliven frilans med en nyss avslutad ringsejour, där irriterade redaktörer inte ens bemödat sig om att lyssna på mina eminenta idéer, så var mottagligheten rätt stor för den stora depressionen.

Men jag tycker egentligen att perspektivet är fel och upprördheten naiv. ”Företagsekonomiskt är det förstås rimligt att betala så lite som möjligt för en produkt”, säger Smålandspostens Ulf Sibner i reportaget. I min värld är det en fullkomligt realistisk synpunkt från en arbetsgivare.

Det är på grund av att arbetsgivare/uppdragsgivare har denna inställning som vi har fackföreningar. Det gäller Byggnadsarbetarförbundet likaväl som Journalistförbundet.

bryt

LOs Ingemar Göransson säger att facklig verksamhet handlar om en enda sak i grunden: att en yrkeskår lovar varandra att INTE sälja sin arbetskraft för lägre pris än det man kommit överens om. En viktig uppgift för facket är att se till att inte någon bryter detta löfte.

Om Journalistförbundet lyckades se till att inga frilansar säljer knäck under det rekommenderade minimiarvodet skulle det säkert visa sig att alla uppdragsgivare betalar denna summa. Med dagens slimmade redaktioner är beroendet av frilansar stort.

bryt

Jag är övertygad om att det är detta enda till buds stående medlet även för Journalistförbundet om inte frilansarvodena ska sjunka till under existensminimum.

Att ställa dessa krav på en skälig ersättning för journalistik, samt att se till att de efterlevs, är viktigt inte bara för den enskilda frilansens överlevnad, utan även för yttrandefriheten i stort. I november var journalistinternationalens (IFJ) ordförande Aidan White i Sverige. På ett seminarium anordnat av LO-TCOs biståndsnämnd pekade han ut frilansjournalister som mediernas nya underklass globalt, en perifer arbetskraftreserv som tar de största riskerna och som dessutom är den snabbast växande gruppen inom yrket.

Journalister får en bristande anställningstrygghet som har förödande inverkan på mediernas kvalitet även i västvärlden, menade han. Medan mediernas makt har ökat påtagligt, har journalisternas minskat och information blivit en handelsvara.

bryt

Journalisten Basildon Peta från Zimbabwe Daily News berättade att i hans hemland blir den journalist som sköter sitt jobb och berättar sanningen utsparkad på gatan och tidningsledningen tar in någon lydig frilans som kanske dessutom är beredd att jobba gratis.

Det är långt mellan situationen i Zimbabwe och den i Sverige. Naturligtvis.

Men även här kanske den grundläggande rättigheten att få rapportera fritt, inte är så självklar som vi tror. Om frilansjournalister hamnar i att underbjuda varandra och ser som enda lösningen att vädja till medieföretagen att bli snällare, då kan det gå snabbt utför, både med arvodena och yttrandefriheten.

frilansjournalist

Det handlar om mer än bara arvodet

Den stora artikeln och redovisningen om frilansarnas villkor i Journalisten 2/04 är en dyster läsning, men den belyser på ett utmärkt sätt de senaste årens utveckling. Efter 15 år som frilans på heltid ser jag dock flera faktorer än timpriset som påverkat våra möjligheter att leva på det vi gör.

Under de senaste åren har en del tidningar lagts ner och försvunnit.

I andra fall, till exempel Dagens Arbete, har flera fackföreningstidningar slagits ihop till ett magasin.

Många tidningar har infört ett totalt stopp för inköp av frilansmaterial.

Samtidigt har ett antal tidningar gått ner i format och sidantal, vilket minskat det fysiska utrymmet att ta in material utifrån.

Slutligen har vi den grupp som, oftast med hänvisning till lägre annonsintäkter, sänkt arvodena per timme eller sida.

Artikeln i Journalisten belyser bara denna sista grupp. Där finns förstås en viktig förklaring till våra minskade intäkter, men det är bara en del av sanningen. Möjligheterna att överhuvudtaget få avsättning för våra artiklar och reportage har samtidigt beskurits hårt.

frilansjournalist

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Markus Karlsson mån, 2011-12-19 22:18

Vardagens problem

Av Markus Karlsson

Jag har själv varit frilans i ett och ett halvt år och har fått se hur marknaden fungerar – i stort sett inte alls. Frilansarvodena är ett skämt för alla nyblivna journalister vågar jag nästan lova. Den typen av facklig makt som Mattsson pratar om låter som en dröm – och jag tror det är det också. Det största problemet tycker jag är att vi är så många. Det finns alltid någon som kan krypa lägre. Om inte jag inledningsvis lagt mig på skamlåga nivåer så hade jag aldrig fått igång verksamheten. Jag försöker höja mina krav men är fortfarande långt ifrån hälften av rekommendationerna på de flesta jobb. Jag tycker att antalet jornalistutbildningar är på tok för högt och det borde ha reglerats för länge sedan.

Att de flesta tidningar säger sig ha fasta priser, eller ramar, för vad de kan lägga på en artikel tyder på att mina låga arvoden snarare är regel än undantag. Som ny i branschen är det ju trots allt naturligt att känna sig för – jag har sagt nej till jobb för att de varit för urskamligt lågt betalda, men de skamligt lågt betalda jobben känner jag mig nödd att ta.

Markus Karlsson

Malmö

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies