Jonas Lagheim:Varför utbildas det så många journalister?

19 november, 2002

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Jag är bitter förstås, men också trött. Trött på att gång på gång läsa om den evigt hopplösa situationen för alla miljoner vikarier runt om i landet. När jag själv bara kan drömma om att få ett vikariat.

Jag är bitter förstås, men också trött. Trött på att gång på gång läsa om den evigt hopplösa situationen för alla miljoner vikarier runt om i landet. När jag själv bara kan drömma om att få ett vikariat.

Det är nu 17 månader sedan jag tog min examen på JMK och jag har sedan dess inte varit i närheten av att få ett jobb. Utbildning är ju en färskvara så jag har insett att jag förmodligen är körd redan, tillbaka på noll.

Dessa fakta talar också tydligt om att jag är en ganska usel journalist. Men eftersom jag gick ut det så kallade långa programmet på den så kallade Journalisthögskolan med hyfsat bra betyg så måste det ju dessutom vara något väldigt stort systemfel. Eller?

Enligt Nuffe så finns 1 400 journalister inskrivna på arbetsförmedlingen (jag tillhör inte dem, eftersom jag aldrig jobbat och därmed aldrig fått vara med i facket), 500 nya utbildas varje år och det finns 20 lediga jobb.

Jag har inte brytt mig om att leka journalist och källkolla dessa siffror, jag litar på Nuffe. Men jag undrar verkligen varför det utbildas fler journalister överhuvudtaget? Och får eleverna på journalistprogrammen fortfarande höra att ”nästan alla” får jobb efter examen?

Varför utbilda/göra/skaffa en massa nya journalister som aldrig kommer få vara med i en enda match, aldrig ens kommer få sitta på bänken, tveksamt om de ens kommer få plats på läktaren? För att sätta press på dem som får vara med och spela att prestera bättre?

Det pinsammaste är att jag själv skulle betala dyrt för att få sitta där på läktaren även om det var med skymd sikt på 37e raden. Jag inbillar mig att det i alla fall finns någon mer i samma situation som jag.

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Björn Särnbrink mån, 2011-12-19 22:18

Förstår du är bitter

Av Björn Särbrink

Det tragiska svaret är väl att det inte är utbildade kunniga journalister som efterfrågas, utan samvetslösa rövslickare, vars farbror spelar tennis med rätt chefredaktör.

Björn Särbrinkl

Inlagt av Arvid Norin mån, 2011-12-19 22:18

Ett gott rad (hoppas jag)

Av Arvid Norin

Din största chans ligger förmodligen i att du söker sommarjobb i hela landet, inklusive norrlands inland. Jag har fatt två sommarjobb så här långt, och börjar sakta men säkert få lite arbetslivserfarenhet. Att jobba på NSD i Lulea respektive Hudiksvalls Tidning är en bra borjan. Försök du med. Stockholm får vänta.

Lycka till!

Arvid Norin

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies