Jag saknar kvällstidningen

18 maj, 2021

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

DEBATT Jag tillhör den gamla stammen som läst kvällstidningar sedan 1960-talet. Det har hela tiden varit en speciell känsla att bläddra i en papperstidning på eftermiddagen eller kvällen och få läsa om de senaste nyheterna från sent kvällen före, ja i vissa fall ganska sent på natten.

Jag har läst om allt, men framför allt handlar det om att få läsa om de stora sportevenemangen. OS, VM och EM i olika idrotter, Champions League i fotboll med mera. Att lägga upp tidningen på köksbordet, kaffe och bulle… och få läsa expertens långa kommentar om den senaste stormatchen i Premier League eller senaste CL-omgången, det har varit mumma.

Jag köpte båda kvällstidningarna i många år. Det blev för dyrt i längden, speciellt sedan jag blev pensionär. Det senaste året har jag vant mig att läsa Dagens Nyheter och Aftonbladet som e-tidningar, antingen i mobilen, plattan eller datorn. Det har fungerat ganska bra.

Att läsa de i vissa fall snuttifierade texterna på DN.se, Aftonbladet.se eller Expressen.se har jag aldrig varit lika road av. Brukar oftast bara gå in där under någon stor pågående händelse. Hittar jag någon större idrottskrönika måste jag ofta få betala extra för att läsa den.

Jag har alltså varit hur nöjd som helst med att ha Aftonbladets papperstidning som e-tidning, men från den ena dagen till den andra förbyttes denna nöjdhet för en tid sedan till en stor besvikelse, Det kändes som hela tillvaron rämnade. Plötsligt finns inga nyheter i tidningen, då menar jag händelser efter klockan 15.30 dagen före!

Att det är ekonomiska skäl bakom förändringen förstår man ju. ”Då kan vi åka ut i samma bilar som morgontidningarna”.

Min tanke är då att kvällstidningarna trycks ungefär samtidigt som morgontidningarna, men det stämmer uppenbarligen inte.

Den dag jag skriver detta, måndag den 10 maj, kan jag exempelvis läsa om allsvenska matchen Degerfors-Djurgården (slutade ca 17.00) och ishockeymatchen Björklöven-Timrå (slutade ca 20.45) i DN, medan det inte står ett ord om dessa matcher i Aftonbladet. Slutsatsen är då att Aftonbladet (som brukar ha med matcher som slutar 15.30) trycks omkring 4-5 timmar före DN! Jag undrar varför?

Dessutom kan jag läsa DN tidigt, måndagstidningen före midnatt söndag kväll och läsa om matcher som slutat bara ett par timmar tidigare. Aftonbladets e-tidning kan jag inte se på plattan förrän morgonen därpå, men de har inte med de nyheter jag läst i DN på natten innan! Är inte det väldigt märkligt?

Aftonbladet har varje dag en stor resultatbörs där man får veta i tisdagstidningen vad som hände på söndagen. Det känns ju väldigt onödigt att redovisa dessa resultat, som alla intresserade tagit reda på för länge sen. Att dessutom publicera tabeller som är inaktuella i många fall, eftersom det spelats nya matcher just efter tidningens pressläggning i dessa serier. Helt meningslöst!

Det skulle vara intressant att få en förklaring på det här fenomenet. Även om Aftonbladet har mycket läsvärda reportage i stället för senaste nytt så uppväger det inte på minsta sätt det som gått förlorat. Jag är helt säker på att många av de som i huvudsak läst kvällstidningarnas papperstidning eller e-tidning för främst nyheter på sporten kommer att sluta med det.

Olle Gunnarsson
Umeå
(pensionerad journalist)

 

SVAR:

Vi och de andra kvällstidningarna har i takt med lägre upplagor fått se över hur vi kan hitta bra lösningar för att kunna fortsätta ge ut papperstidningen. Det är inte längre rimligt att bära ett helt nationellt distributionsnät endast för kvällspressen.

Därför håller vi steg för steg att gå över till betydligt tidigare tryckning i hela landet för att kunna åka med samma distríbutionsbilar som morgontidningarna. Tidigare tryckning gör att vi finns i butik när de öppnar, något som är efterfrågat bland dem som vill köpa papperstidningen. Men, det leder också till att Sportbladets printutgåva inte kan ha med resultat och matcher i samma utsträckning som tidigare. Sportbladet på papper förändras. 

Papperstidningen lägger mer kraft på material inför stora sporthändelser, intervjuer, dokument och vassa nyheter. Här finns också våra profiler och guidande material. Men inte gårdagens matcher - de kan du följa, se och läsa om online. Numer sänder vi dessutom många stora matcher själva i Sportbladet Play  och livebevakar på sportbladet.se. Sportbladet finns också som specialpoddar och fördjupande tv-program om de stora lagen. 

Jag förstår att det är en klen tröst men hoppas att du ska upptäcka att tidningen Sportbladet trots det är mycket läsvärd och att du upptäcker hela vårt rosa universum som finns online.

Och huvudtidningen Aftonbladet innehåller precis som vanligt massor av härlig läsning, den har sedan länge varit inriktad på aktualitet, guidning och läsning  snarare än händelsenyheter. Det hoppas jag du gillar trots allt.

Martin Schori
chef för Nyheter & Gräv,
stf ansvarig utgivare

 

Replik till Martin Schori:

Tack för svaret!
Jag förstår dina synpunkter helt och hållet när ser gäller printutgåvan. Att papperstidningen finns i butikerna på morgonen, det är okej.

Men du missar min poäng helt och hållet! Jag skriver ju och jämför e-tidningarna för Dagens Nyheter och Aftonbladet!

Det jag undrar varför ni inte, som DN gör, byter ut sidor för sena nyheter till e-tidningen? Det måste ni väl ha ganska gott om tid att göra sedan ni skickat den vanliga papperstidningen?

Jag har DN som papperstidning på söndagar. När jag kollar samma dags e-tidning har de gjort om och fått med nyheter som hänt fram till 21-tiden kvällen före. Det måste väl finnas resurser att lyfta ut ett tidlöst reportage på ett par sidor ur papperstidningen och ersätta det med sent material.

I söndags speladess till exempel den otroligt rafflande slutomgången i Premier League med start 17.00. Det innebär att jag kan läsa om det i DNs e-tidning på måndag, men att det inte finns ett ord i Aftonbladets e-tidning. Ändå kan jag inte hitta sidorna på min platta förrän på måndag morgon, DNs e-tidning finns där redan vid midnatt natten mot måndag.

I Aftonbladets e-tidning får man läsa om det på tisdag morgon.

Jag anser att ni gräver er egen grav, DN tänker rätt.

Olle Gunnarsson

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Lennart Bromander mån, 2021-05-24 19:45

Jag som läst Aftonbladet lika länge som Olle Gunnarsson och dessutom medverkat i tidningen sedan 1970 instämmer helt, det mest av värdet med Sportbladet försvann över en natt.
Lennart Bromander

Inlagt av Brandelius ons, 2021-05-26 17:41

I det längsta trodde jag att min jouraffär fick en tidig pappersupplaga av AB innan sanningen med tryckningen, som beskrivs ovan, stod klar. Köper nu inte längre papperstidningen då skåpmat är ointressant, på pränt såväl som digitalt.
Jag har träffat åtskilliga före detta AB-köpare och vi är väl alla ganska övertygade om att det från Schibstedts sida handlar om att bli av med en kostbar produkt. Eller...?
En stor poäng med papperet var för mig att grundligt åter kunna läsa referat från gårdagens matcher men denna gången noggrant, inte skumma igenom som när man kollar sajten ad hoc. Eller att gå igenom resultatbörsen o tabellerna, kolla igenom ligorna, som en närmast meditativ verksamhet. Men inte fan är jag intresserad av gårdagens resultat!
Resonemanget påminner mig om när jag jobbade på lokaltidning och det en gång gått snett med resultatredovisningen. Redigeraren föreslog att vi skulle trycka förra veckans resultat. Eller, i princip vilka resultat som helst. Jag sa förstås nej och vi pluggade utrymmet. Tycker AB kan göra likadant. Eller naturligtvis ännu hellre satsa på en papperstidning med aktuella nyheter o resultat.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies