Gå direkt till textinnehållet

Invandring måste diskuteras

Nu måste politikerna och vi journalister ta vårt ansvar och diskutera och debattera invandringen och dess politik.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

I dag vågar varken vi journalister eller våra folkvalda politiker ta upp denna fråga. Den är så infekterad att om man tar upp den så blir man kallad rasist.

Men det är inte bara vi journalister och politiker som måste acceptera en öppen debatt utan även rasistiska organisationer, vänstergrupperna, antirasister och inte minst invandrarna själva.

Alltså måste vi all enas om att debattera och granska invandringspolitiken.

Det är nu ganska exakt ett år kvar till nästa val och alla partier kommer inom kort att presentera sina valmanifest. Av vad som framkommit så kommer inget riksdagsparti att ta upp invandringen som en valfråga och vi som jobbar med medierna tänker inte heller ta upp detta som en fråga och analysera invandrarfrågan inför valet 2010,

Men det är vår medborgarplikt och våra politikers plikt att kunna diskutera en fråga som engagerar hela samhället.

Vi kan inte göra som Aftonbladet och SvD, försöka tysta ner en organisation som har sin politiska inriktning på invandrarpolitiken.

Aftonbladets och SvDs åtgärder att nobba annonser skapar bara irritation och ökar fördomarna om invandrare och missgynnar politikerna i invandrarfrågor medan det gynnar de rasistiska organisationerna.

Om vi inte tar vårt ansvar och diskuterar invandringen helt öppet och att antirasister vänsteraktivister och inte minst invandrarna själva accepterar detta kommer invandrarhatet att öka och vi får många konflikter som blir svårlösta för samhället.

Ett färskt exempel hur vi journalister inte skall agera är journalisten Anna-Lena Lodenius debattartikel i Aftonbladet den 19 september, där hon påstår att om vi stoppar Sverigedemokraterna genom att inte införa deras politiska annonser med mera så tystar vi också rasismen.

Även om Sverigedemokraterna inte är "rumsrena" i det demokratiska samhället så är det absolut fel att tysta ner dem, det är mer lyckat och framgångsrikt att föra en öppen debatt.

Många svenskar har fördomar om invandrare. För att få bort dessa fördomar är det viktigt att vi ventilerar och diskuterar.

Om vi inget gör nu så får vi se sådana händelser som vi sett det senaste halvåret, Rosengårdskravaller, mordbränder i flyktingförläggningar, bilbränder med mera i Göteborg, bli vardagsmat i nyheterna.

Och fördomarna mot invandrare ökar, vilket kan gynna organisationer som Sverigedemokraterna, Nationell front som i sin tur kan sätta vårt demokratiska samhälle i fara.

Christer Bofeldt

frilansjournalist

Fler videos
Fler avsnitt