Gå direkt till textinnehållet

Hans Bergström: ”Det är befängt att ifrågasätta min anslutning till mänskliga rättigheter”

”Det är befängt att ifrågasätta min anslutning till mänskliga rättigheter”, skriver Hans Bergström i ett svar till Expos chefredaktör Anna Fröjds uttalande i en intervju med Journalisten.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Det är befängt att ifrågasätta min anslutning till mänskliga rättigheter. Jag har varit liberal sedan tonåren och var talskrivare till Gunnar Helén och Per Ahlmark, som också blev mina läromästare. Jag har varit ansvarig utgivare för den största liberala regiontidningen, Nerikes Allehanda, liksom för oberoende liberala Dagens Nyheter. Min essä Tio punkter om liberal människosyn används alltjämt som en viktig text för svensk liberalism och är omtryckt i den nyutkomna boken Hans Bergström Texter i urval (Timbro förlag).

Den nämnda DSM är sedan länge nedlagd och dess skapare Jan Gillberg avliden. Jag kände Jan Gillberg på ett personligt plan sedan årtionden. Han hade ett långt och intressant politiskt förflutet, som talskrivare för Jarl Hjalmarsson, som initiativtagare till Utredningsbyrån som föregick Timbro, som den förste i väst som publicerade Andrei Sacharovs Manifest, med mera. Han var inte rasist. Det begränsade stöd vi gav honom 2021, när han var på väg mot blindhet och såg slutet på sitt liv, var till för att han skulle kunna få hjälp att skriva ner sina minnen samt sortera sitt gigantiska och historiskt värdefulla arkiv.

Jag kan inte förbigå att den reporter som drivit granskningen för Expo har sin politiska bakgrund från Ung Vänster. Detta är en organisation som, än i dag, deklarerar att ”Vårt mål är ett kommunistiskt samhälle”. Tiotals miljoner människor har fått sätta liv till i kommunistiska samhällen (se Kommunismens svarta bok, med förord av min gamle DN-kollega Arne Ruth). Ytterligare miljarder har av kommunistiska regimer berövats sina mänskliga rättigheter. Tydligen spelar detta ingen roll när Expo bedömer vilka som har en tvivelaktig bakgrund i fråga om mänskliga rättigheter. 

Hans Bergström

Fotnot: Expos reporter gjorde ett uttalande för Ung vänster som 15-åring, vilket var över 15 år sedan. 

Fler videos
Fler avsnitt