Därför röstar vi ja i medlemsomröstningen

9 juni, 2022

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

DEBATT De närmaste åtta dagarna får alla yrkesverksamma medlemmar rösta om Journalistförbundet ska anta det så kallade huvudavtalet. Vi förtroendevalda på Sveriges Radio och Sveriges Television som skriver detta kommer att rösta ja. Utan huvudavtalet kommer våra medlemmar få sämre villkor än övriga på arbetsmarknaden. Större frihet för arbetsgivarna vid uppsägningar får vi oavsett hur vi röstar.

Vikarier som är med i Journalistförbundet skulle få sämre stöd vid arbetslöshet än övriga på arbetsmarknaden om vi säger nej till huvudavtalet. Och det stöd som uppsagda tillsvidareanställda får i dag via Trygghetsrådet skulle försvinna.

Med ett ja får både tidsbegränsat anställda och tillsvidareanställda bland annat rådgivning, studieersättning och ekonomisk ersättning vid arbetslöshet via Trygghetsrådet.

Med ett ja kan vi välja att studera ett år med upp till 80 procent av lönen mitt i arbetslivet. 

Röstar vi ja till huvudavtalet får vi en krockkudde för att kompensera för ändringar i Las för de som blir uppsagda av personliga skäl.

Det vore kort sagt väldigt olyckligt om våra medlemmar får sämre villkor än övriga – både jämfört med de som är oorganiserade och de som är med i andra fackförbund.

Vår erfarenhet är att ekonomiska villkor är en prioriterad fråga för våra medlemmar.

Oavsett hur vi röstar kommer vi få leva med nya Las som ger arbetsgivarna större möjligheter att undanta personer vid uppsägningar. Att protestera mot det kan göras på mycket bättre sätt än att ge våra egna medlemmar sämre villkor. 

Kan Journalistförbundet förhandla sig till ett bättre avtal? Vi tror inte att det är något som kommer gå att göra framgångsrikt. Vi tror inte att arbetsgivarsidan kommer gå med på nya kostsamma fördelar för arbetstagarna när arbetsgivarna redan har fått sina fördelar via lagstiftning.

Vi som har undertecknat detta gör det som enskilda medlemmar i Journalistförbundet.
 

Johanna Lindblad Ahl, ordförande Journalistklubben vid SR
Rebecka Mårtensson, ordförande Journalistklubben vid SVT
Martin Hult, vice ordförande Journalistklubben vid SR
Hedvig Eriksson, vice ordförande Journalistklubben vid SVT
Jonas Ohlsson, kassör Journalistklubben vid SVT
Pelle Moeld, kassör, Journalistklubben vid SR
Anders Kauranen, klubbstyrelseledamot Journalistklubben vid SVT
Maria Harning, klubbstyrelseledamot Journalistklubben vid SVT
Rino Rotevatn, klubbstyrelseledamot Journalistklubben vid SVT
Gunnar R Johansson, produktion och teknik, Journalistklubben vid SVT
Annamaria Fredholm, sektionsordförande Sporten SVT
Håkan Widman, sektionsordförande Ekot vid SR
Åsa Sundman, styrelseledamot Journalistklubben vid SR
Jimmy Halvarsson, adjungerad styrelseledamot Journalistklubben vid SR
Åsa Holst, styrelseledamot Journalistklubben vid SR

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.

Inlagt av Björn D fre, 2022-06-10 09:15

"Med ett ja kan vi välja att studera ett år med upp till 80 procent av lönen mitt i arbetslivet."

Det är ju inte helt sant, det är ingen rättighet, inga garantier finns att alla som vill får studera, utan det är en möjlighet som är beroende på hur många som samtidigt vill plugga och hur mycket pengar som staten avsatt i budgeten.
För övrigt kommer just denna del av ”Avtalet” att finansieras fullt först 2026:

“Omställningsstudiestödet införs stegvis och regeringen gör bedömningen att de budgeterade utgifterna för reformen vid normalt konjunkturläge kommer att uppgå till 7,5 miljarder kronor 2026."

Inlagt av Marcus Petersson tors, 2022-06-16 04:29

Om huvudavtalet går igenom kommer SJF att över en natt förlora hundratals medlemmar. Arbetsgivaren ser då en möjlighet att utan saklig grund säga upp äldre anställda till förmån för yngre som inte alls i samma utsträckning väljer att vara med i facket. Det som om är problematiskt med huvudavtalet är begreppet arbetsställe. Med tanke på hur många av Sveriges tidningar är organiserade i lokalredaktioner.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies