Gå direkt till textinnehållet

Journalistförbundet försvarar de digitala presskorten

"Främst vill vi som förbund göra presskortet mer tillgängligt för medlemmar. Det ska vara enkelt och säkert att skaffa ett presskort, oavsett var du bor", skriver Journalistförbundets kommunikationschef Petteri Flanagan Karttunen i en replik till Anders Hellberg.

Anders Hellberg, mångårig reporter på DN, TT och Expressen ifrågasätter i en debattartikel om de digitala presskorten kommer att fungera i praktiken. ”Det förefaller som om förbundet enbart ser presskortet som någon sorts allmän ID-handling, och då är det ju ett förståeligt beslut att införa digitala kort. Men om presskortet ska användas som just en yrkesidentifikation, så är beslutet fullständigt obegripligt”, skriver han bland annat.

Petteri Flanagan Karttunen, kommunikationschef på Journalistförbundet, skriver i ett svar att det kommer att finnas flera olika sätt att kontrollera kortet: visuell kontroll, scanning av qr-kod eller att skicka en digital pdf.

Han framhåller också fördelarna med det digitala presskortet, bland annat tillgängligheten: ”Med digitala presskort, som inte är en id-handling, kan en medlem välja att aktivera sitt presskort var man än bor i Sverige. Och använda redan samma dag. Vilket kan göra stor skillnad för medlemmar som med kort varsel ska bevaka något där ett presskort behövs”, skriver han bland annat.

Annons Annons

Läs hela Journalistförbundets svar.

Fler avsnitt
Fler videos