Gå direkt till textinnehållet

Dagens Nyheter ljuger och vet inte om det

Är det rätt att skildra en fredlig demonstrant som våldsam bara för att det blir en bra bild? Är det rätt av en polis att omhänderta en ung man som inte brukar våld utan bara skramlar med sina nycklar för att störa? Borde inte denna inskränkning av yttrandefriheten vara vad vi journalister och fotografer ska granska?

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

I måndagens DN rubricerades 30:e november-demonstrationerna med rubriken ”Stenkastning mot polisen” och med en ingress som berättade om sju gripna och 145 omhändertagna motdemonstranter. Allt detta illustrerades med en slagkraftig bild på en motdemonstrant, tre poliser och en nationalist. DN:s bildtext löd: ”Demonstranter på var sida om ordningsmakten när motdemonstranter mötte Folkfronten vid nybrokajen i Stockholm”. Det DN inte skrev var att bilden var tagen tre timmar tidigare och att det inte var folkfrontare och motdemonstranter som möttes där tillsammans med polisen. Det var i själva verket var en ensam motdemonstrant som stod på trottoaren längs marschvägen och skramlade med sina nycklar, i tradition med de fredliga folkliga protester som vuxit fram i Nyköping i ett försök att få bort nazisterna från stadens gator. Inte heller skrev DN att den andra mannen på bilden var Andreas Nyberg, ordförande för Nationaldemokraternas ungdomsförbund, NDU, som lämnade partiets demonstration för att konfrontera den ensamma protesterande mannen. Inte heller skrev DN om hur polisen omhändertog den protesterande mannen medan Andreas Nyberg lugnt fick fortsätta sin dag. I stället satte DN rubriken ”Stenkastning mot poliser” och hängde ut nyckeldemonstranten som våldsam stenkastare i Sveriges största dagstidning.

Jag tror att detta beror på dålig kunskap hos DN, men andra medier hade nog kunnat göra samma misstag, även jag i en annan situation. Jag är också orolig för mediernas generella dåliga kunskaper om de nationalistiska rörelserna vi ofta är ute för att bevaka. I stället för att kritiskt granska vidareförmedlar vi deras välregisserade bild av dem som fredliga och lugna i skuggan av de våldsamma motdemonstranterna på vänstersidan. En bild som under manifestationerna ofta är sann och värd att skildra. Men vi, tidningarna, journalisterna, fotograferna, glömmer bort att skriva om det nazistiska våldet som förekommer vid sidan av deras officiella regisserade demonstrationer. Till exempel hade DN eller någon annan kunnat genomföra den granskning som tidningen Expo och Expressen gjorde av samma rörelse som demonstrerade i Stockholm just denna dag om än nu under nytt namn, Folkfronten, tidigare Nationalsocialistisk front. I Expos granskning av vad som hänt med deltagarna tio år efter en liknande demonstration visade det sig att över 70 procent var dömda för brott, däribland mord, våldtäkter och bombförsök. I stället sväljer DN nazisternas byte och missar dagens kanske viktigaste nyhet, hur polisen hindrar fredliga demonstranter att utnyttja sin grundlagsskyddade yttrandefrihet och skapar ett klimat där bara militanta demonstranter vågar protestera.

Fredrik Persson
frilansfotograf

 

Fler avsnitt
Fler videos