Gå direkt till textinnehållet

Är du yttrandefri lilla vän?

Myndighet kräver att få förhandsgranska tidning innan den går i tryck. Chefredaktör blir inkallad till myndighetskontor för att svara på frågor om anonyma källor. Myndighet öppnar post adresserad till tidningsredaktion. Låter det otänkbart? Inte för skoltidningar.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Unga förväntas lära sig att yttrandefrihet är viktigt och en av demokratins grundläggande hörnstenar. Vi på Ung Media Sverige tycker att den kunskapen är innehållslös så länge unga journalisters yttrandefrihet inte tas på lika stort allvar som de etablerade mediernas.

Skoltidningar finns i många former, drivs av entusiastiska redaktioner och rapporterar insatt och dagsaktuellt från ungas vardag. Förutsättningarna är minimala, ekonomin kass och redaktionsmedlemmarna byts ofta ut. Ändå föds det ständigt nya tidningar över hela landet och nya generationer tar över när de äldre går ut.

För dessa unga journalister är yttrandefrihet ingen självklarhet. Vi får ofta höra talas om kränkningar av ungas tryck- och yttrandefrihet från myndigheten i deras närhet – den kommunala skolan. Förhandsgranskning, censur, efterforskning av källor och andra ingrepp mot skoltidningars grundlagsskyddade rättigheter är oacceptabelt. Att det ändå sker kan säkert skyllas på okunskap och missriktad omsorg, men vi kräver bättring. En skoltidning gör en skola mer levande, ger möjlighet till debatt och uppmuntrar kritiskt tänkande. Det är en förutsättning för demokrati, i skolan precis som i resten av samhället.

Skoltidningar som vill kunna arbeta ostört med sin tidning utan att skolledningen lägger sig i innehållet måste se till att tidningen är grundlagsskyddad och att redaktionen har rätt att utse och avsätta ansvarig utgivare själva. Uppfyller tidningen kraven för grundlagsskydd har de samma rättigheter som vilken stor dagstidning som helst, i alla fall i teorin.

I verkligheten är det svårt att hålla emot när rektorn kräver att få förhandsgranska tidningen innan den går i tryck. Vi lär våra medlemmar hur yttrandefrihetsgrundlagarna är konstruerade, vad ansvaret innebär och vilka pressetiska riktlinjer det är klokt att följa som seriös journalist. Men skolan måste också ta ansvar för att unga journalisters tryck- och yttrandefrihet respekteras. Som myndighet har de ingen rätt att ingripa mot en grundlagsskyddad tidning på något annat sätt än de som anges i TF och YGL. Det fria ordet har ingen åldersgräns.

Kära rektorer, håll tassarna borta från våra tidningar. De demokratiska rättigheterna får aldrig bli dekorativa, de ska hålla för användning också.

Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler
Fler avsnitt