Gå direkt till textinnehållet

SVT fortsätter filma med drönare

SVT anser att förbudet att filma med drönare inte gäller SVT eftersom det är ett massmedieföretag. SVT kommer att fortsätta att filma med drönare när det är journalistiskt motiverat.

Högsta förvaltningsdomstolen slog i en dom fast att en kamera som är monterad på en drönare kräver tillstånd enligt kameraövervakningslagen, som Journalisten tidigare skrivit om.

I domen står det att kameran på en drönare kan riktas mot en plats dit allmänheten har tillträde och därför kan kameran betraktas som en övervakningskamera. Därför krävs det tillstånd enligt kameraövervakningslagen.

– Vi begår inte ett lagbrott eftersom vi är ett massmedieföretag. SVT är skyddat av yttrandefrihetsgrundlagen genom vårt utgivarbevis. Vår uppfattning är att förvaltningsdomstolen hänvisar till ett privat företag, säger Adde Granberg, produktionschef på SVT.

Annons Annons

Han säger att SVT kommer att fortsätta att filma med drönare:

– Om det finns en publicistisk och journalistik värde att filma med drönare kommer vi att göra det, säger Adde Granberg och tillägger att domens syfte inte kunde ha varit att medieföretag ska söka tillstånd vid varje filmning.

 

Fler avsnitt
Fler videos