Gå direkt till textinnehållet

Svenske journalisten släpptes fri

Den svenske frilansjournalisten Joakim Medin, som greps av syrisk säkerhetstjänst i nordöstra Syrien för en vecka sedan, har släppts fri.

Det var förra söndagen som Joakim Medin och hans tolk greps i staden Qamishio.

"Vi var ute och gick på en gata när vi blev stoppade. De hade upprättat en vägspärr och när vi gick förbi den så blev vi tagna. Gatan hade varit lugn att gå på i flera dagar tidigare, vi hade gått där förut. Det måste ha varit något som hänt som gjorde att de bestämde sig för att de ville fånga in oss. Det är flera som har sagt att jag är den första utländska journalisten som de arresterar. Det är ett ovanligt agerande", säger Joakim Medin till Expressen.se.

I lördags släpptes Joakim Medin sedan syrisk-kurdiska företrädare i staden ska ha förhandlat om en frigivning, skriver Sverigesradio.se.  Enligt Shiyar Ali, företrädare för det syrisk-kurdiska Demokratiska unionspartiet (PYD), kunde journalisten blir fri efter att kurdiska gerillastyrkor släppt ett antal av regimens soldater.

Annons Annons

Joakim Medin säger till Expressen.se att hjälpen från den kurdiska gruppen var en förutsättning för att han friades: "Som det såg ut var det här en fråga som bäst kunde lösas av aktörerna på marken, och det är ju då kurderna här".

Gripandet har inte gjort att Joakim Medin tänker avstå från fler resor till området.

"Det finns ett behov av att folk åker hit, och går det så vill jag göra det igen också", säger han till Expressen.se.

Fler avsnitt
Fler videos