Gå direkt till textinnehållet

Sportarrangör kräver fotografers upphovsrätt

Om du vill fotografera på världens största endurotävling Gotland grand national (GGN) så skickar arrangören ut ett kontrakt som vill ta över upphovsrätten till alla bilder – utan att ersätta fotografen med en enda krona. Förbundets jurist varnar alla för att skriva på men arrangören menar att kontraktet bara gäller för ”hobbyfotografer”.

Gotland grand national har 33 år på nacken och är i dag världens största endurotävling. När man ansöker om ett så kallat ”presstillstånd” för tävlingen så skickar arrangören ut ett kontrakt där man ger bort upphovsrätten för bilder:

”Arrangören äger rätten att använda dessa foton för att marknadsföra GGN inför 2017 utan att betala något för dessa. I print, web, nyhetsbrev, sociala medier m.m. Arrangören namnger då alltid fotografen”, står det i kontraktet.

Roger Schederin är fotograf sedan många år och har bland annat kvällstidningarna som kunder. Han reagerade direkt över kontraktet och ringde till arrangören som då backade från kravet. Roger skulle inte behöva skriva under eftersom ”han är proffsfotograf”.

– De tvingade inte mig att skriva på, tydligen hade de problem med amatörer som var där och fotograferade och sålde bilder billigt, säger Roger Schederin till Journalisten.

Olle Wilöf är jurist och expert på upphovsrättsfrågor vid Journalistförbundet. Han råder alla medieföretag och fotografer att inte skriva på ett sådant här avtal.

– Det är olämpligt om bilderna används på det här sättet utan att de betalar för sig. Det kan bli upphovsrättsintrång, säger Wilöf (bilden nedan).

Som fotograf kan man vända sig till förbundet för rådgivning om det ställs sådana här krav, menar Wilöf. Om fotografen är anställd av ett medieföretag så agerar fotografen som deras förlängda arm vid en sådan här tillställning och skriver man på så ingår man i ett slags försäljningsavtal för reklammaterial, i form av bilder, med GGN som anordnar tävlingen.

– Man kan fundera på om arrangören har dåligt med pengar och tycker det är jobbigt att köpa bilder på en vanlig marknad när man vill ha gratismaterial? säger Olle Wilöf.

Att sådana här kontrakt skickas ut är tyvärr inte helt ovanligt menar förbundets jurist. Exempelvis har han sett liknande avtal där upphovsrätten säljs ut i samband med att artister kräver rättigheter vid konserter.

Conny Bohlin är VD för företaget som ordnar GGN och även pressansvarig för tävlingen. Han menar att bakgrunden till kontraktet är att de haft problem med "hobbyfotografer" som gör intrång i deras varumärke. De fotograferar tävlingarna och lägger sedan upp bilder på sina hemsidor, i vissa fall säljer de bilder så billigt som för 25 kronor styck.

Om man är proffsfotograf från en ”riktig tidning” ska man inte behöva skriva på, menar VDn när Journalisten ringer.

– Vi har varumärkesskyddat GGN och vill inte att de här hobbyfotograferna gör intrång i vårt varumärke på något sätt. Det här är ett sätt att skydda de riktiga fotograferna när de ska sälja sina bilder, säger Conny Bohlin.

Men ni skickar ut det här till alla fotografer?
– Ja, det gör vi. Vi vet inte vilken avsikt alla som mejlar vår infoadress har och vill ha ett presstillstånd. Vi vill inget illa mot de här proffsfotograferna, det är för att komma åt den stora massan som lägger upp bilder och gör intrång i vårt varumärke. 

En jurist på Journalistförbundet säger att det här kan leda till upphovsrättintrång. Hur ser ni på det?
– Vi anger alltid namnet på fotografen, för varje bild vi vill använda så skickar vi också ut ett mejl till alla att vi söker en viss bild. Sedan väljer vi ut den bästa bilden och anger alltid fotografens namn. Vi tvingar ingen att skriva under detta.

Varför vill ni inte betala för bilder oavsett om det är ett proffs eller amatör som fotograferar?
– Vi har betalat i vissa fall, när vi köpt in unika bilder. Men vi gör så många olika lopp och tävlingar och ska vi betala 4 000 kronor för varje bild så är det så klart gärna något jag slipper. Är det så att vi gör fel så kan juristen kontakta oss, vi vill absolut inte lura någon. Vi tvingar ingen att skriva på det här eller att sälja sina bilder, vi vill ha ett gott samarbete med alla.

Så om man ringer er och inte vill skriva på är det inga problem?
– Nej absolut inte, det är bara att ringa.

Fler avsnitt
Fler videos