Gå direkt till textinnehållet

”Raif Badawi vid svag hälsa”

Årets mottagare av Europaparlamentets yttrandefrihetutmärkelse Sacharovpriset Raif Badawi inledde förra veckan en hungerstrejk i fängelset i Saudiarabien. Hans fru Ensaf Haidar befarar att hans hälsotillstånd har försämrats och hoppas att han ska sluta strejka. Det sade hon under ett seminarium i Strasbourg.

I dag onsdag delas Sacharovpriset ut av Europaparlamentet. Priset går som Journalisten tidigare berättat till den saudiske bloggaren Raif Badawi som dömts till tio års fängelse och 1 000 piskrapp för att ha kritiserat den religiösa polisen i Saudiarabien.

Journalisten är på plats i Strasbourg under seminariet där Raif Badawis fru Ensaf Haidar är inbjuden för att motta priset.

– Jag kan bekräfta att min make inledde en hungerstrejk i tisdags förra veckan i samband med att han flyttades till ett nytt fängelse. Jag har inte haft möjlighet att prata med honom sedan hungerstrejken inleddes och jag är orolig för att hans hälsotillstånd har försämrats. Han är vid svag hälsa, sade Ensaf Haidar.

Ensaf Haidar riktade ett tack till EU-parlamentet för att man gett Raif Badawi det prestigefulla priset. På en direkt fråga riktade hon också ett särskilt tack till den svenska regeringen för att ha uppmärksammat Raif Badawis fall.

Fler avsnitt
Fler videos