Gå direkt till textinnehållet
Kurdo Baksi, Eric Rosén, Björn Wiman, Karin Olsson och Angela Gui vid manifestationen för Gui Minhais frihet.
Foto: Hanna Lundquist

Press på statsministern vid födelsedagsfirande för Gui Minhai

Författaren och förläggaren Gui Minhai firar sin 60-årsdag i kinesiskt fängelse. Vid en manifestation för hans frihet riktades flera krav på statsminister Ulf Kristersson att agera.

– Var är Ulf Kristerssons vrede idag?, frågade bokförläggaren Martin Kaunitz.

Han syftade på att Kristersson under sina år i opposition uttalade sig hårt om Kina och fallet med samvetsfången Gui Minhai. Till exempel sade Kristersson till Svenska Dagbladet 2020:

”Sverige måste vara kompromisslöst. Kina måste veta att om de inte släpper Gui Minhai fri så kommer det att påverka alla våra relationer i all framtid.”

Gui Minhai

Bokförläggaren och författaren Gui Minhai föddes i Kina 1964 och kom till Sverige 1988 för att studera. I samband med massakern vid Himmelska fridens torg 1989 fick han uppehållstillstånd i Sverige. Han är idag enbart svensk medborgare.

Den 15 oktober 2015 blev Gui Minhai frihetsberövad av kinesiska agenter i Thailand. Han fördes till Kina där han fortfarande sitter fängslad. Han är dömd till tio års fängelse för att ha ”tillhandahållit information till utlandet”. Hans egentliga brott i Kinas ögon tros vara hans regimkritiska förlagsverksamhet och författarskap.

Martin Kaunitz var en av talarna vid manifestationen och födelsedagsfirandet som arrangerades av flera organisationer och journalisten och demokratiaktivisten Kurdo Baksi på Författarförbundet vid lunchtid idag. Talade gjorde också DNs kulturchef Björn Wiman, SvDs tf kulturchef Anders Q. Björkman, Expressens biträdande chefredaktör Karin Olsson och Aftonbladets kulturredaktör Eric Rosén.

Eric Rosén lyfte i sitt tal att Sverige idag inte har några intellektuella som stödjer förtryckarregimen i Kina – vilket var fallet vid Gui Minhais födelseår 1964. Men att de ekonomiska banden till landet är starkare än någonsin.

– Må Ulf Kristersson och Tobias Billström göra allt i sin makt för att få honom fri, manade Eric Rosén.

Gui Minhais dotter Angela Gui var också på plats och höll ett personligt tal till sin pappa.

– Jag hoppas att du mår bra, att du fortsatt att läsa och skriva. Jag hoppas att du har slutat röka, sade Angela Gui.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos