Gå direkt till textinnehållet

”Medieskugga inte orsaken till upploppen i Husby”

Expressens team blev under gårdagens direktsändning från oroligheterna i Husby attackerade. ”Det är utanförskap och arbetslöshet som orsakar oron, inte att medierna är där för att informera allmänheten,” anser Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Hur ska journalister skydda sig?
– Det är naturligtvis omöjligt att förutse vad som kommer att ske under upplopp. Men erfarna medarbetare, ibland med skyddsutrustning och personskydd, kan tillsammans med nyhetsdesken fatta beslut under pågående händelseutveckling. Det är dock viktigt att ha perspektiv här: nu diskuterar vi en Stockholmsförort, Husby, men exempelvis Expressen har ju journalister på plats i krig och katastrofer och det handlar hela tiden om att agera med omdöme och säkerhetsmarginaler. Man ska vara försiktig, men också ha perspektiv.

Beror det på att invånarna misstror journalister?
– Nej, det tror jag inte. Det är ju inte ”medieskuggan” som får invånarna i Husby att bränna bilar och attackera poliser och journalister, det finns ju andra förorter utan egna lokala och betalda morgontidningar där det inte är kravaller. Jag tror att det är socioekonomiska faktorer som utanförskap och arbetslöshet som orsakar oron, inte att medierna är där för att informera allmänheten.

Hur ska medier bevaka upplopp på ett relevant sätt?
– Genom att vara på plats och skildra det som sker – satt i ett sammanhang. När Expressen TV sände ”Primetime” i går intervjuade vi politiker, experter, poliser och boende och kunde – innan det blev för stökigt – diskutera problemen i Husby. Sedan, när det blev stenkastning och eldande, blev det förstås mer rak nyhetsförmedling. Så: mitt råd är att vara på plats.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos