Gå direkt till textinnehållet

Medier under attack i Turkiet

Under demonstrationerna i Turkiet har medier utsatts för våld från myndigheter och demonstranter. Demonstranterna anklagar medier för att gå regeringens ärenden.

”Vi uppmanar premiärminister Erdogan att offentligt fördöma våldet mot journalister och garantera att alla medier kan arbeta fritt”, sade Nina Ognianova från CPJ, Kommittén för skydd av journalister.

Demonstrationerna började för en vecka sedan med en protest mot den turkiska regeringens planer på att bygga ett köpcentrum i en del av Taksimtorget i Istanbul. Demonstrationerna har sedan sprids sig till andra städer och krav på att premiärminister Recep Tayyip Erdoğan ska avgå.

Polisen sköt gummikulor in i en folkmassa på Taksimtorget, som träffade två reportrar från TV-kanalen ATV, reportern Mesut Ciftci och kameramannen İsmail Velioğlu. Enligt ATV träffades Ciftci i axeln och Velioğlu i handen.

Annons Annons

Frilansjournalisten Ahmet Sik träffades i huvudet av en tårgasgranat. Enligt åskådare ska granaten avsiktligt ha skjutits mot Ahmet Sik från ett avstånd på cirka tio meter. Han fördes till sjukhus med skador på baksidan av huvudet och högra sidan av ansiktet.

Hüseyin Özdemir, fotograf på dagstidningen Milliyet, fick andningsproblem efter att ha blivit insvept i ett tjockt moln av tårgas.

Enligt Caner Dalgıç, kameraman för TV8, kastade demonstranterna stenar och jagade honom. Han berättade för CPJ han blev träffad av två stenar då han gick ur sin bil för att bevaka protesterna i Ankara, och sökte skydd hos polisen.

Demonstranter samlades framför NTVs redaktion på måndagen och protesterade mot kanalens bevakning av demonstrationerna. NTV är en av de TV-kanaler som valt att tona ner de regeringsfientliga protesterna i Istanbul och andra städer. Medvetna om att Erdogans ogillar en kritisk bevakning har många medier valt att tona ned protesterna, vilket lett till missnöje bland demonstranter som anser att de därmed inte göra sin journalistiska plikt.

Regeringsvänliga Haberturk TV och dagstidningen Sabahs kontor omringades av demonstranter i söndags och måndags, enligt nyhetsrapporter. Demonstranterna uppmanade till en bojkott av kanalerna.

Demonstranter attackerades även fordon som användes av medier. TV-kanaler NTV och Fox TV bilar sprutades med färg. Inlägg på sociala medier motiverade aktionen med att TV-kanalerna inte bevakade protesterna eller står på regeringens sida.
 

 

Fler avsnitt
Fler videos