Gå direkt till textinnehållet

”Mediecheferna måste vakna upp”

Källskydd och IT-säkerhet är en fråga som måste prioriteras av svenska journalister och mediechefer - nu. Det säger Terje Carlsson, ordförande för Föreningen grävande journalister: - Det är ingen lek längre.

Samtidigt som planeringsarbetet inför Gräv14 i dag drar igång på allvar i nästa arrangörsstad Umeå, rapporteras i Storbritannien om de senaste reaktionerna på myndigheternas ingrepp mot The Guardian. FGJ-ordföranden Terje Carlsson konstaterar att Prismavslöjandet tydligt visar att frågan om källskydd och säkerhetstjänsters övervakning är akut.

– Det måste bli en självklar del av medvetenheten hos medieföretag, journalister och politiker att säkerhetstjänster och terrorlagar i dag är så klåfingriga att vi måste säkerställa vår säkerhet. Det är ingen lek längre.

Han minns hur han 2006 jobbade med Fredrik Laurin, Sven Bergman och Joachim Dyfvermark och hur de instruerade honom noga i hur de skulle kommunicera och förvara material för att säkra källskyddet.

Annons Annons

– Allt de snackade om då visade sig vara väldigt smart. Generellt måste det bli en prioriterad fråga, journalister och mediechefer måste vakna upp rejält, det är på riktigt ett hot mot våra källors säkerhet och vårt arbete.

Hur tycker du att den grävande journalistiken står sig i Sverige 2013?

– Inte bra, tyvärr har Croneman delvis rätt. TV4s hantering av Kalla fakta är till exempel bedrövlig, man flyttar det till en söndag, en erkänt svår sändningstid och krymper resurserna – det känns inte som att man bryr sig. Det är väldigt synd, Kalla fakta skulle kunna vara en stark konkurrent till Uppdrag granskning. UG har väl inte heller haft de jätteskarpa avslöjanden vi vant oss vid. Jag väntar mig ett avslöjande som skakar om Sverige. Det kanske kommer.

Fler avsnitt
Fler videos